tag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post1579765898605475061..comments2023-03-31T13:57:38.169+02:00Comments on trulpens lilla gröna: Dumpstring 2.0Unknownnoreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-41070069386209666972022-12-18T11:45:10.687+01:002022-12-18T11:45:10.687+01:00Det är inte omöjligt att den risken finns. Därför ...Det är inte omöjligt att den risken finns. Därför kan det underlätta att ingå ett avtal med butiken genom någon sorts organisation som företag eller ideell förening.<br /><br />Jag gissar att den största anledningen till att butiker inte vill ge svinn till sina anställda är risken för att viss personal medvetet kan förstöra förpackningar eller typ gömma dem enkom för att få ta del av dem själva. Det är vad jag snappat upp åtminstone.Joakim Pihlstrand-Trulphttps://www.blogger.com/profile/08075007459276419000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-83936826038423480192022-12-18T11:42:55.197+01:002022-12-18T11:42:55.197+01:00Hoppas det gick bra (10 år senare). Berätta gärna ...Hoppas det gick bra (10 år senare). Berätta gärna hur det gått.<br /><br />Jag kan bara gissa, men jag tror att låsa in containrar oftast handlar om ett resultat av nedskräpning och förstörelse. Jag skulle inte heller vilja ha det om jag hade en sådan verksamhet.<br /><br />Ibland dyker det dock upp helt sjuka grejer som Lidl-affären på Kungsholmen som hällde kemikalier och rengöringsmedel över alla sina sopor för att få bukt med dumpstreriet (skedde för en 15-20 år sedan). Patetiskt.<br /><br />Känns som att medvetenheten hos handlare idag är överlag mycket större, liksom även viljan att göra gott. Vi har dock fortfarande att kämpa mot girigheten.Joakim Pihlstrand-Trulphttps://www.blogger.com/profile/08075007459276419000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-47526463640937666582022-12-18T11:39:19.804+01:002022-12-18T11:39:19.804+01:00Det är en rimlig invändning, men jag skulle säga a...Det är en rimlig invändning, men jag skulle säga att den inte riktigt gäller i praktiken. Bara det att det inte är farligt att äta mat som passerar bäst-före säger det mesta. Den märkningen handlar mer om s k kvalitet, d v s konsistens och färg, samt någon slags godtycklig gräns om vad som säkerställer 100 % kvalitet. Livsmedelssäkerhet är något helt annat.<br /><br />Eftersom de allra flesta människor är plånboksstyrda så ser jag ekonomiska styrmedel som en av de mest konstruktiva vägarna framåt i ett kapitalistiskt system. Om måste jag välja, vilket jag inte tror att jag behöver, mellan jämlikhet och miljö så har miljön företräde. Jämlikheten finns inte utan miljö. Nu anser jag dock att de två frågorna är intimt förbundna med varann och vi behöver verkligen en jämlik värld för att kunna hantera de kriser vi nu möter.Joakim Pihlstrand-Trulphttps://www.blogger.com/profile/08075007459276419000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-84502492360315467442013-01-21T21:30:26.976+01:002013-01-21T21:30:26.976+01:00Har jag fattat fel att det inte kan vara ok för af...Har jag fattat fel att det inte kan vara ok för affären och dela ut "gammal mat" som man möjligtvis kan bli sjuk av och då kan affären ifråga blir skadeståndsskyldig eller liknande?<br />Annars varför gör inte alla affärer så till sina anställda som nån slags bonus? <br />Tacksam för svar Trulp?<br /><br />/Björn J (själv dumpstrare)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-33606594262675673632013-01-10T00:00:23.411+01:002013-01-10T00:00:23.411+01:00Ja då, jag kan gärna berätta privat. Ska bara stäm...Ja då, jag kan gärna berätta privat. Ska bara stämma av först, så att jag inte trampar i klaveret.<br /><br />Som du säger så vill själva butiken av olika skäl undvika att vara offentlig om saken. Dock har det inte med lagutrymme att göra, utan varumärke.Joakim Pihlstrand-Trulphttps://www.blogger.com/profile/08075007459276419000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-82740761994805778192013-01-09T13:43:29.396+01:002013-01-09T13:43:29.396+01:00Är det möjligt att få veta vilken butik det gäller...Är det möjligt att få veta vilken butik det gäller (på privat mail om det finns risk att det skadar butiken att lägga ut det här), så att man kan gå dit och stödja dem? <br /><br />JannikaJannika Häggströmhttp://jannika.senoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-13541098896247049582013-01-09T11:11:51.165+01:002013-01-09T11:11:51.165+01:00Är det inte förbjudet att dela ut mat...eller typ ...Är det inte förbjudet att dela ut mat...eller typ reglerat med nån sorts regler???<br />Kan man göra som Du gjorde, ska jag absolut kolla upp förutsättningar med en vissa affär...här i Hässleholm.<br />Vet Du förresten varför många affärs-innehavare stängslar och låser in sopcontainrarna?<br /><br />Håller med Robert...har retat mej i många år på att t.ex äldre bröd har samma pris som det nya! <br /><br />Finns mycket handeln kan göra för att minska på slöseriet med att slänga!<br />Har gjort små tappra försök med att ta upp det med personalen i affären...med de har ingen lust att försöka göra något, eller vågar inte - kan ju bli av med sitt jobb :(<br /> Margitahttps://www.blogger.com/profile/07332735066429977198noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-65255446905159601822013-01-09T11:05:57.012+01:002013-01-09T11:05:57.012+01:00inspirerande, Joakim! blir lite fundersam dock, nä...inspirerande, Joakim! blir lite fundersam dock, när ni pratar om sjunkande priser efter ålder på maten; vad gör det med ojämlikheten i samhället? att vissa för att överleva alltid äter med risk att bli sjuka (av gammalt kött t ex)? finns det risk, om detta skulle sättas i system, att samhället slår sig ännu mer till ro med ojämlikheten, att det här blir en lösning som håller människor kvar i fattigdom (icke självvald sådan)? jag vet inte - bara tankar som dyker upp/marieekofeministhttps://www.blogger.com/profile/05681886949635149443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-75636118421415254882013-01-09T08:01:10.264+01:002013-01-09T08:01:10.264+01:00I IT-ålderns tid så låter det som en klart rimlig ...I IT-ålderns tid så låter det som en klart rimlig approach. Klart rationaliserande med automatiserad prissättning. Antar att det är en viss tröskel dock när det gäller investering. Dessutom kanske det slår fel emellanåt om det uppstår diskrepanser i systemet i relation till säg produktkvalitet.Joakim Pihlstrand-Trulphttps://www.blogger.com/profile/08075007459276419000noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-79556084415280317992013-01-09T04:48:07.235+01:002013-01-09T04:48:07.235+01:00En sak jag inte kan förstå är varför man inte kan ...En sak jag inte kan förstå är varför man inte kan införa dags-priser på varje enskild vara i en butik. Säg t.ex. att handlaren lägger upp en limpa. När den är precis dagsfärsk har den ett pris. Sedan sjunker priset (t.ex. linjärt) ner mot noll i takt med att brödet åldras. Samma sak borde gälla kött etc. <br /><br />Visst finns det ibland extrapris och kort datum, men man kan ibland önska lite mer precision i prismekanismen. Man borde ha digitala prislappar som uppdateras dagligen eller kanske t.o.m. varje timme. <br /><br />T.ex. Om man ska köpa kött tar man ju alltid förpackningen med längst bäst-före först. Detta gör att ingen får något incitament att ta den där som legat en dag. Till sist blir det för dåligt och måste slängas. Robert Wensmanhttps://www.blogger.com/profile/17913495110533456509noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1793416505969354253.post-13132227757560538942013-01-07T22:28:09.167+01:002013-01-07T22:28:09.167+01:00!!!!ERIC SECHERhttps://www.blogger.com/profile/13452459944282916176noreply@blogger.com