22 september 2011

Statusjakt

Foto: Benny Karlsson
Läste ett riktigt bra inlägg på Birger Schlaugs blogg idag. Det handlade om karriär och vad som driver oss människor. Som de allra flesta vet, men har svårt att leva efter, så är livet mycket mer än pengar, prylar och ytlig status.

Jag har funderat en del över åren varför makthavare egentligen ska ha så feta löner, arvoden och traktamenten. Det klassiska försvaret för skyhöga löner är att annars så försvinner kompetensen till näringslivet. Det enkla svaret är att om nu pengarna är så viktiga, så varsågod, det är bara att sticka. Röda mattan ligger utrullad och klar.

I sak så gäller emellertid kritiken även företagsledare vars kompetens knappast står i paritet till befintliga löneanspråk. Det är snarare exempel på nepotism, vänskapskretsar, tjänster och gentjänster och att hålla varandra om ryggen.

Det talas ju gärna om kompetens, men det går också att mäta kompetens på olika vis. Jag tycker att många av de kompetenta personerna i maktställning idag är synnerligen inkompetenta när det gäller verkligt viktiga perspektiv och frågor. Vad gör de med sin makt? Misshandlar världen och ser till att de flesta andra gör likadant.

Passar på att lägga in lite smygreklam eftersom de här frågeställningarna rimmar väl med Gröna partiets maxtak för lön och arvoden för anställda och förtroendevalda. Nivån regleras i stadgarna till genomsnittslönen i samhället, vilket enligt SCB år 2009 var 28900 kr/mån innan skatt.

1 kommentar:

  1. Det viktiga som jag ser det är inte lönen, men vad personen gör med sin lön. Det säger mer om vem människan är än själva siffran i lönekuvertet.

    SvaraRadera