25 oktober 2011

Skyddsjakt på varg

I lördags fick jag nys om att skyddsjakt tillåtits på en varg i Kronobergs län, som det även skrivs om här och här. Vargen kallas Kynna och kommer från Norge. Jag reagerade omedelbart och läste in mig på vad saken gällde. Det resulterade i att jag skrev ihop en överklagan till Förvaltningsrätten, dels som enskild och dels för Gröna partiets räkning, samt ett pressmeddelande till media. Båda dokumenten går att finna på Gröna partiets hemsida.

Smålandsposten, som är den tidning som främst följt fallet Kynna, har noterat vårt överklagande. Här också en utmärkt insändare från Naturskyddsföreningen i samma tidning.

Sammanfattningsvis så strider jakten mot EU:s art- och habitatdirektiv eftersom Kynna anses vara genetisk värdefull för den svenska vargstammen. Istället för att tillåta skyddsjakt borde Naturvårdsverket fortsätta hänvisa till att tamdjursägarna får lov att tillämpa bättre och striktare preventiva åtgärder, såsom stängsel och herde- eller skrämselsystem. Beslutet är emellertid sannolikt en effekt av regeringens direktiv till Naturvårdsverket om att ersätta licensjakten på varg med mer omfattande skyddsjakt.

Det är intressant att Naturvårdsverket anser att ingen är behörig att överklaga beslutet. Det är givetvis felaktigt. Om inte annat så ska rimligen varje medborgare i Sverige vara berörd av våra möjligheter till biologisk mångfald. Fakta och reson är emellertid inget byråkrater anser att de behöver lyssna till om de inte vill. Maktmissbruket är lagt i full dager.

Naturskyddsföreningen säger belysande nog i ett pressmeddelande:
Tillstånd till skyddsjakt ska, med den lagstiftning som gäller, ges när ett djur förorsakar allvarlig skada och när det inte finns någon annan lämplig lösning, samt när beslutet inte försvårar att man upprätthåller det som lagstiftningen kallar gynnsam bevarandestatus.
Det är helt uppenbart att det finns andra lämpliga lösningar samt att beslutet om skyddsjakt givet försvårar arbetet för att nå gynnsam bevarandestatus för vargen. Vi har långt kvar. Särskilt med den här ansvarslösa regeringen vid rodret för skutan Sverige.

* Individerna på bilderna har inget med den snart mördade vargen att göra.

2 kommentarer:

  1. kan ikke den grønne partiet gå ut internasjonalt med dette, per esempel til European Greens slik at det hele får mer oppmerksomhet? Det hele er så tragisk, spesiellt fordi folk melder at jegerne igår drå ut et bandfordon til 'Kynnas hjemme' i tillegg...hva vil de med dette der? Er de i krig mot ei ulvetispe nå?

    SvaraRadera
  2. De får enligt lagar och regelverk inte använda sig av motorfordon i jakt.

    Visst kan Gröna partiet försöka nå ut i internationella kanaler. Förmodligen bör även Kommissionen notifieras om missförhållandena, eftersom de för en gångs skull verkar stå på rätt sida.

    SvaraRadera