26 oktober 2011

Vargarna, älgarna och jägarna

På hemsidan Svensk Jakt står idag en kort artikel som tar upp hur en "mycket tät vargstam är på väg att rasera Leksands älgstam".

Det är slående hur djupt idiotin slagit rot. Svensk Jakt sprider uppenbarligen en propaganda av samma värde som dynga. Jägarlobbyn är populister och talar mest strunt. Finns inte mycket fog att lyssna åt det hållet, men det är bra att veta om vad de säger och försöka bemöta det.

På liknande vis förhåller det sig förresten med exempelvis trafiksituationen i Stockholm. Folk verkar inte vara förmögna att inse att en bilkö på 100 bilar tar upp mellan 700 m och 2 km vägyta, medan bussen som tar 100 passagerare är 20 meter lång. Istället hörs det ständigt gnäll från bilisterna om att bussarna är i vägen i trafiken. De menlösa idioterna har det väl för gott ställt för att behöva bry sig och tänka till en smula.

När det gäller vargstammen så visar en enkel överslagsräkning tydligt nog hur det står till. En vargflock tar ca en älg var femte dag. Säg att det i Sverige idag finns 210 vargar. Om en flock är på i genomsnitt 7 vargar så har vi ca 28 revir. 28 revir fäller alltså 28 älgar var femte dag, vilket alltså blir 140 älgar i veckan. Det blir 2044 älgar om året. Med lite marginal så tar den nuvarande vargstammen alltså ungefär 2500 älgar om året.

Foto: Björn Ullhagen
För att återknyta till artikeln som länkas till ovan: Jägarna dödar 100 000 älgar varje år. Vilka är det som rensar rent på älg? Vem är det som ska försöka "rädda" älgstammen? Och hur? Genom tjuvjakt på varg? En decimering av jägarkåren vore mer rimlig.

5 kommentarer:

 1. Intressant det här med kritik mot jakt och jägare. De flesta jägare jag känner bedriver en väldigt sund vilt- och miljövård.

  Försökt leta på nätet för att finna ett motförslag, om hur viltvård ska bedrivas utan jägare, men har kammat noll. kanske det finns någon som har en nyttig länk.

  SvaraRadera
 2. Ja man får sannerligen skämmas för svenska jägare och gubevars för en och annan icke-jägare också.

  Det finns djurrättsaktivister som vägrar äta kött men inte har några som helst problem att hålla sig med egna djur för sitt höga nöjes skull. Ekologister som inte tvekar att skaffa egna barn. Biologer som pendlar i helikopter till sina studieobjekt och talar om välfärd som något subjektivt.

  Det är uppenbarligen inte lätt att vara trovärdig och människa på samma gång. Och det är nog bara med den självinsikten vi kan föra någon dialog värd namnet.

  /Grön idealist och jägare

  SvaraRadera
 3. Den s.k. gröna idealisten och jägaren i kommentaren ovan verkar rättfärdiga sitt eget nöjesdödande med att klanka ned på andra, vilket tydligen skulle rättfärdiga denne jägares egna handlingar? Jag ser inga problem att en djurrättsaktivst har djur om denne ger djuret så bra förutsättningar somm möjligt och om dess liv liknar i så stor grad som möjligt dess naturliga. Varför skulle inte "ekologister" (vad är det för ord? ligister?) skaffa barn? Att biologer kan få lov att flyga helikopter kan mycket väl vara enda sättet att hålla koll på vissa djurgrupper, nog har de långt mer rätt till att använda den teknik som finns än oseriösa jägare världen över som flyger efter sina offer med helikopter iaf.

  SvaraRadera
 4. kan jag få kopiera bilden högst upp på vargarna?
  Jag spelar ett spel som heter Howrse och skulle vilja ha den på min prestation..

  SvaraRadera
 5. En fin bild. För min del går det bra.

  SvaraRadera