31 maj 2011

Kapitalism & kommunism

Funderar som vanligt över världen. Det finns hopp, men knappast tid.

Den nakna sanningen
Vi behöver en omställning av samhället väldigt snart eftersom vi befinner oss i en ekologisk katastrof redan nu. 60 % (16 av 24) av jordens ekosystemtjänster är på gränsen för sin bärighet och de flesta med sjunkande förmåga.

Över 90 % av havens biomassa är borta på grund av överdimensionerade, högteknologiska fiskeflottor. Regnskogarna fortsätter att skövlas. FSC är mest bara greenwash och skogsbolagen fortsätter förnöjsamt att utarma den biologiska mångfalden genom att  hugga ner skyddsvärd skog och sälja som "miljömärkt". Och tusen och åter tusen andra exempel finns på kapitalismens fruktansvärda återverkningar på världen.

Kommunismens dödsrullor
Det är sagt utan att för en sekund påstå att kommunismen var mer miljövänlig eller bättre, för det var den inte. Vi kan se det på sådana skräckinjagande exempel som Aralsjön eller Lysenko.

Både kapitalism och kommunism bygger på industrialism och människans härskande över naturen. Helt förfelade ingångar i världsutvecklingen. En positiv sida med kommunismen var möjligen att den dels strävade till social rättvisa och dels inbegrep vissa perspektiv av antimaterialism. Däremot så föll det ihop i ett träsk av korruption, makthunger och nepotism.

Det ekonomiska kriget fortskrider
Nåväl, kommunismen är död och nu sjunger folken över världen "länge leve kapitalismen". Tragiskt eftersom det kapitalistiska systemet inte fungerar på annat vis än med tvångströja. Så galet är det.

Här är några intressanta länkar som behandlar tillväxt-, konsumtions- och kapitalismkritik:

Vetenskapens värld: Räcker världens resurser inte för konstant tillväxt? (SVT Play)

Lösningar för framtiden: Ställ om (SVT Play)

Fördjupning: Tillväxtdebatten (SVT)

Prosperity without growth (bok i pdf-format)

Managing without growth (bok i pdf-format)

Surplus: Terrorized into being consumers (film på Youtube)

Kapitalismens feta arsle

6 kommentarer:

 1. The worst thing about capitalism is that people really belive in it-as the very beginnings of their own successes-but to late they will like you se the backside of an industri so dishuman, and cynical that not even capitlaistic magnats one day can stand up to what they have done.Its when they have to face what they have done and also see the very consequenses translated into diseases,egological disasters,deth of barriers of the seas and a society of dismebodied people without a real will at all-then they will mirror their own future as well-ant that will be one in horror and disguise.

  SvaraRadera
 2. Trodde jag skulle få lite mothugg på det här inlägget.

  Var håller Birger Schlaugs ofrivilliga hustomte Neoliberal Agenda hus? ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker den första bilden var finast...

  :-)

  /Jonas

  SvaraRadera
 4. kommunismen var rätt så ok tills personer som stalin och mao förstörde allt:(

  14 årig socialist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kära vän jag har ett svar till det du skrev om Kommunismen och dess brister samt "brott":
   Det finns en god förklaring varför "Kommunismen" blev så fel i den Sovietiska Unionen, var på grund den inriktning de Röda valde i Ryssland. Vanguardism och Bolshevismen var grunden för Soviets resande och förutbestämda fall. Vanguardismen är att man har ett Vanguard, ett proletariatets elit som ska föra arbetarklassen ut i revolution. Detta skapar sin egen herrarki och där av korruption var oundviklig.

   Jag är en ren kommunist, grundad på olika skolor och främst på den marxistiska skolan. Men vanguardismen skapar sin egen "överklass" och därmed har en vertikal organisation, vilket motsträver allt socialism står för.

   There you have it. Kommunism lives because it isn't dead yet.

   Radera
 5. Det kan jag hålla med om och brukar även framhålla själv, att kommunismen i praktiken inte överensstämde med det Marx själv framhöll.

  SvaraRadera