1 juni 2011

Debattartikel nytt grönt parti

Foto: Tommy Berglund
Jag skrev i dagarna ihop en debattartikel för Gröna partiets räkning som sedan partiets befintliga medlemmar fått chans att läsa, kommentera och lämna ändringsförslag till. Alla har inte riktigt hunnit med eftersom vi har varit tvungna att smida medan plogjärnet är varmt. Flera medlemmar hann dock med att gilla artikeln och vara med på att skriva under den.

Publicerad:
 1. SvD Opinion (1 juni)
 2. Newsmill (1 juni)
 3. Cogito - den gröna tankesmedjan (1 juni)
 4. NewsVoice (1 juni)
 5. TeknikDebatt (1 juni)
 6. Miljömagasiet (10 juni)
 7. Fria Tidningen (11 juni)
 8. Smålands Folkblad (16 juni)

Kommenterad:
 1. Peter Harold - Skrivarens blogg (1 juni): Floskel-SM: Maskrosornas krig har börjat!
 2. Ledarloggen UNT (1 juni): Grönare på andra sidan
 3. Ringborgs blogg (2 juni): Behövs Gröna partiet?
 4. Elias Granqvists (m) blogg (2 juni): Grön splittring, två blir tre
 5. Jernis - vilse i pannloben (2 juni): Snabba klipp
 6. Birger Schlaugs blogg (3 juni): Det oundvikliga - nytt grönt parti bildat....
 7. Grön, grinig gubbe (3 juni): Vi är det gröna väljarklientelet

Nytt grönt parti

Miljöpartiet de gröna har i dagarna haft kongress och valt ny partiledning med ambitionen att etablera sig som det breda alternativet i svensk politik. Behovet finns av ett spetsigt och mer ideologiskt förankrat grönt parti. Därför bildades Gröna partiet (GP) i söndags strax efter att kongressen avslutats.

Det behövs ett vasst och djuplodande grönt parti i svensk politik. Ett alternativ som i första hand går in för medvetandegörande och verklig samhällsomställning. Därför har vi startat ett nytt grönt parti som bygger på sådana gröna grundbultar som ekologism, solidaritet, grön ekonomi, livsrespekt, jämlikhet, pacifism, social rättvisa och direktdemokrati. Vi har också av respekt valt att vänta till efter Miljöpartiets kongress då vi inte har velat störa eller skapa ont blod i onödan.

Miljöpartiets kongress tog en del glädjande beslut och de nya språkrören kommer säkert att röna nya framgångar åt partiet. Däremot lever många av partiets brister fortfarande kvar när det gäller demokratiska strukturer och ideologisk bärkraft. Partistyrelsens gröna dimension har knappast förbättrats. Det somliga betecknar som stora kliv i rätt riktning ser andra som mindre korrigeringar av ytan. Många av oss som utgör Gröna partiet tillhör den senare kategorin.

Gröna partiets organisering är direktdemokratisk, vilket i sig innebär en radikal skillnad gentemot de klassiska partierna. Demokrati är vad vi gör det till och det bör vara mer än bara ett fint ord. Partiet tar även tydligt ställning mot korruption och maktmissbruk och går klart längre än de etablerade partierna när det gäller att mota fulspelet i grind. Det är ok att teater är politisk, men det är tragiskt när politik blir teater.

Gröna partiets främsta mål är att skapa kanaler och former för att medvetandegöra människor om nödvändigheten och möjligheten av den gröna samhällsomställningen. Eftersom det är ett parti vi talar om, så siktar vi även på att nå representation i kommuner, landsting och riksdag i samband med valet 2014. Samtidigt vill vi motverka den maktcentralisering som bildats kring personval och de stereotypa föreställningar om hur och i vilka former makt ska bedrivas. Ett ytterligare syfte är att göra Miljöpartiet mer angelägna om att behålla sitt gröna väljarklientel eftersom partiet idag verkar se sina kärnväljare som alltför självklara.

Det är hopp och visioner som ligger till grund för Gröna partiets tillblivelse och verksamhet. Detta kan verka naivt, men höjden av naivitet är att tro att vi påverkar något genom att förtränga det vi har att säga. Den största faran vi kan se för Miljöpartiets räkning är därför att om partiet ska "få så många röster som möjligt" och "växa sig så stort som möjligt" så kommer det tveklöst anse sig behöva fortsätta skala bort det som är obehagligt och konstigt i det rådande etablissemangets ögon. Det försiggår med andra ord en fortsatt gradvis slakt av den ideologiska grunden och kärnfrågorna. För den här processen finns det ingen egentlig gräns. Ungefär som en lök.

En förhoppning vi har är att Miljöpartiet istället väljer att hålla integriteten hög i sina kärnfrågor och på så vis signalerar till människor att partiet är ett meningsfullt alternativ i svensk politik. Med den utgångspunkten kan partiet växa utan att förlora sig självt. Förhållningssättet går dock stick i stäv med att makten sätts i främsta rummet. Inom partipolitiken låter det ständigt som att det viktigaste här i världen är väljarstöd och medlemsantal. Gröna partiet är skiljaktigt och strävar till att framöver vara det mest meningsfulla alternativet i svensk politik. Vi kommer att lyckas med det eftersom tröskeln är så låg. Faktum är att vi nog redan har lyckats med det.

Vi vill lyfta de stora frågorna till levande samhällsdiskussion. Vi vill bidra med ett innehåll som ger politiken nya dimensioner. Det gröna alternativet är en radikal kraft som förändrar både inifrån och utifrån med nya förhållningssätt och som står stadigt på ett fundament av genuina kärnvärden och insikter om vad samhället och världen verkligen behöver.

Vi tror och hoppas att det här nya gröna partiet kommer att leda till samverkan med Miljöpartiet de gröna snarare än splittring. Vi ser därmed förutsättningar för synergieffekter. Vi är övertygade om att fler gröna partier kan göra mer för den behövliga samhällsomställningen än färre. Mångfald är rikare än enfald. Till syvende och sist så riskerar vi hellre att misslyckas med något vi helhjärtat tror på än att vi lyckas med något som gnager och skaver.

Foto: Claes-G Svanteson

Skriven av
Joakim Pihlstrand-Trulp

Kommentarer och kritik av
Gunilla Röhr
Torbjörn Gannholm

Även undertecknad av
Kristoffer Arponen
Maria Carlén
Erik P-A Ejdeholm
Peter Englund
Kim Nilsson
Peter Widell

4 kommentarer:

 1. Hej Joakim och tack för din kommentar på Skrivarens blogg!

  http://peterharold.wordpress.com/2011/06/01/floskel-sm-maskrosornas-krig-har-borjat/

  Lycka till med framtiden!

  SvaraRadera
 2. Hej Peter!

  Tack för en trevlig kommentar. Det förlänar en länk här på bloggen. ;-)

  Allt gott!

  SvaraRadera
 3. Finns det mera information om det nya partiet.....kan man redan nu bli medlem......är redan i MP men gillar inte vissa saker i deras politik.......Tycker man svänger kappan efter vinden i många fall......

  SvaraRadera
 4. Hej Elisabeth!

  Det går att bli medlem i Gp och det finns en del information att tillgå även om mycket är under utveckling just nu.

  Skriv till mig på trulpen@grona-partiet.se, så svarar jag där.

  SvaraRadera