23 maj 2011

Pressmeddelande Gröna partiet

Det här pressmeddelandet skickades ut i söndags kväll. En artikel om saken bör också komma i dagarna, där partiets utgångspunkter och syften förhoppningsvis görs tydliga för de flesta. Förhoppningen är synergieffekter med det redan klart etablerade Miljöpartiet.
Pressmeddelande 2011-05-22
För omedelbar publicering

Nytt grönt parti

Miljöpartiet de Gröna har precis haft kongress och valt ny partiledning med strävan att etablera sig som det breda alternativet i svensk politik. Behovet finns av ett spetsigt och mer ideologiskt förankrat grönt parti. Därför bildades Gröna partiet i söndags.

- Det här är ett nystartat parti som bygger på ekologism, grön ekonomi, livsrespekt, jämlikhet, pacifism och direktdemokrati. Vi vet att många kommer att bli ledsna och besvikna över en eventuell splittring av den gröna politiska rörelsen, men vi anser helhjärtat att det behövs ett spetsigt och mer ideologiskt förankrat grönt parti i svensk politik, säger partiets grundare Joakim Pihlstrand-Trulp.

- Målet är att skapa en plattform för att medvetandegöra människor om nödvändigheten av den gröna samhällsomställningen, att nå representation i riksdagen samt även kommuner och landsting i samband med valet 2014 samt att göra Miljöpartiet lite mer angelägna om att behålla sitt mer mörkgröna väljarklientel, säger Joakim Pihlstrand-Trulp.

- Miljöpartiet rullar makligt på mot den breda mittfåran och vi får önska dem som håller i tyglarna lycka till, säger Pihlstrand-Trulp och menar vidare att brytningen inte har något med vilka personer som valts till förtroendeuppdrag vid årets kongress att göra utan helt beror av Miljöpartiets inslagna och fortsatta politiska linje.

- Den största faran vi kan se för Miljöpartiets räkning är att om det ska "få så många röster som möjligt" och "växa sig så stora som möjligt" så kommer partiet sannolikt se sig behöva fortsätta reducera ner och skala bort det som är obehagligt och konstigt i det rådande etablissemangets ögon. Alltså en fortsatt gradvis slakt av den ideologiska grunden och kärnfrågorna. Däri finns ingen egentlig gräns. Ungefär som en lök, säger Pihlstrand-Trulp.

- Verkligheten pockar på uppmärksamhet. Politiskt populistiska drömvärldar räcker inte särskilt långt, även om köttgrytorna kokar och smakar. Förhoppningen ligger i att Miljöpartiet istället väljer att hålla integriteten hög i sina kärnfrågor och på så vis signalerar till människor att partiet är ett meningsfullt alternativ i svensk politik och växer med den utgångspunkten. Det går dock stick i stäv med tesen "makten i främsta rummet", säger Joakim Pihlstrand-Trulp.

För frågor och ytterligare information kontakta:
Joakim Pihlstrand-Trulp
0736 85 09 00
trulpen@gmail.com

16 kommentarer:

  1. Det kallas för mångfald och kom ihåg att de tyska gröna består av allianser.

    SvaraRadera
  2. anders erkéus24 maj 2011 kl. 01:30

    Ok, trulpen, modigt - lycka till! Vad jag främst skulle vilja se är ett optimistiskt och positivt budskap, till oss som INTE ser en omställning som "svåra förändringar som ska utstås tappert". Ett buskap till oss som finner det nuvarande läget lite korkat och nedslående. Som ser ett grönt samhälle som en befrielse. Som ser fram emot "stora förändringar". Berätta om allt kul och kreativt vi kan göra utan att ständigt köpa nya grejer.. "Mörkgrönt" låter lite mörkt tycker jag... hitta gärna något annat, (postmodernisera Sverige, typ :-))

    SvaraRadera
  3. Det är en god ingång du efterfrågar och vi styr säkert upp det på bästa vis. :-)

    Dock får vi inte glömma bort eller försaka problembilden. Vi behöver den för att ta spjärn och nå allt det goda och glada. Framförallt ger det incitament till förändring.

    Huvudfokus kan dock mer än gärna ligga på det positiva, hoppet och möjligheterna.

    SvaraRadera
  4. Detta var en tanke jag fick efter ditt tal på kongressen: Killen borde bilda eget parti. MP räcker inte och jag tycker de blundar för mycket för vetenskapliga rön. Ett nytt parti är bra för miljörörelsen och bra för miljön! Count me in.

    När du har tid och lust tar jag gärna en dialog om hur jag kan hjälpa dig.

    Mats Olausson

    SvaraRadera
  5. Intressant! Finns närmare information om Gröna Partiet på nätet ännu?

    SvaraRadera
  6. Kanske "djupgrönt" i st f "mörkgrönt"...?

    SvaraRadera
  7. Stefan Edenborg24 maj 2011 kl. 12:18

    Synd på så rara ärtor!
    Jag som minns sjuttiotalets fragmentarisering av vänstern tycker inte att detta är den rätta vägen att gå. Trulpens ideologiska skärpa och engagemang borde utgöra kärnan i Miljöpartiet. Vi valde språkrör, inte chefsideologer, denna distinktion är tänkt att det ideologiska arbetet ska vara så fritt som möjligt av pragmatiska kompromisser. I det kommande arbetet med revideringen av partiprogrammet måste de djup eller mörkgröna insikterna utgöra visionerna.
    Tills vi har egen majoritet måste vi krångla igenom vår politik i den 1900-talsmässiga höger - vänster dialektiken. Antingen i borgerliga eller i socialistiska majoriteter.
    Tobinskatten är ett tydligt exempel där den stenkastande Attack rörelsen reste kravet i Genua 1999 och i dag drivs frågan av Sarkozy.

    SvaraRadera
  8. Hej Joakim!

    Jag ville bara önska dig lycka till med detta. Hoppas vi hörs någon gång igen i framtiden.

    Mvh, Johan Svensson (numera både språkkramare och språknörd)

    SvaraRadera
  9. Stefan Edenborg har en klar poäng. Jag höll med om allt du sa på kongressen, men förstod att hur du sa det inte skulle få folk med på vagnen. Därför valde jag Gustaf. Språkrören ska just förmedla partiets budskap och inte själva stå för hela ideolgin. Vi behöver alla schatteringar i den gröna rörelsen (tänk på vad Anders Wallner sa om antalet feministiska inriktningar. Jag har själv mycket mycket svårt att smälta Rut-svängningngen, men stannar ändå kvar i partiet och räknar med att vinna argumenteringen i längden ;-) ). Hellre än att fragmentisera måste den djupgörna delen finnas med i MP och ständigt påminna om riktningen.

    Att Tyskland lyckas ena alla sina olika gröna schatteringar i ett grönt parti förklarar deras framgång. Jag omger mig med människor som fortfarande röstar på centern för att de tror att det är ett grönt parti, på grund av att de ju säger det... så väldigt många människor i Sverige står oerhört långt från förståelsen om vad som behövs och vi hjälper inte jorden och oss själva genom att reducera oss till ännu minsre små partier. De människorna jag talar om har fortfarande väldigt långt till det i deras ögon "radikala" MP (därav inte sagt att MP ska bli mindre radikalt, utan bara välja andra sätt att föra ut politiken).

    Men jag kan förstå att du är besviken efter valet. Många som höll med dig röstade ändå inte på dig på grund av hur vi vill att partiets budskap ska framföras - positivt och hoppingivande - men hade vi röstat på en ideolog som verkar i bakgrunden och tar fram konkreta politiska förslag. Hade det varit en annan sak.

    Tänk på Lena Sommestad. Att hon stannar i S är oss alla en gåta. Hon borde så klart leda partiet. Men med närmare eftertanke är det kanske hon som ska vara chefsideologen bakom den lustiga farbrodern? Hoppas S inser det...

    ...och att det går bra för dig hur du än väljer att göra. Själv skulle jag gärna se ditt parti, FI och piratpartiet som delar i den gröna rörelsen för att vi ska kunna utmana borgerligheten i de båda blocken och bli en stark tredje kraft på riktigt.

    Lazlo försökte starta "fria gröna radikaler" för en tid sedan, hör med honom om varför han lade ned projektet och är tillbaka i MP. Kan vara intressant som jämförelse.

    Därmed inte sagt att jag inte tycker att du ska fortsätta med dina budskap och det du har att säga, och är ett nytt parti enda lösningen för dig så får det väl bli så. Men vi är nog många som blir lite ledsna trots symapatierna...

    I S finns olika nätverk för muslimer, kristna, kvinnor, hbt-etc och i MP finns olika plattformer för olika engagemang. Du kan inte tänka dig en inompolitisk gruppering som arbetar för att vakta att vissa budskap inte försvinner?

    SvaraRadera
  10. Läste i Fria Tidningen om ditt initiativ till nytt grönt parti. Jag uppskattar initiativet och har länge väntat på ett bärkraftigt och idealistiskt stadigare grönt alternativ och hoppas därför att du lyckas. Jag har själv dragit mig för att aktivera mig i politiken, framför allt för att jag inte har sett något tillräckligt trovärdigt alternativ att engagera mig i, men också för att jag föredrar att praktiskt förändra framför att prata. Ditt initiativ har förutsättningar att bli ett trovärdigare alternativ.
    Jag har mycket annat för mig, men jag kanske kan bidra på något hörn och jag håller mig gärna informerad. Framför allt kan jag bidra inom områdena ekonomi, skogsbruk och jordbruk.
    För kontakt, gå via min hemsida.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  11. Hej, låter mycket intressant, jag har själv funderat att byta till vänstern eftersom miljöpartiet har blivit så populistiska. Direktdemokrati har jag upplevt när jag bodde 2 år i Geneve, det verkar toppen! Där går man och röstar i stort antal 4 ggr om året, just därför att man känner att man gör skillnad. När kan man bli medlem i detta nya GRÖNA ideologiska parti (passiv dock)!?

    SvaraRadera
  12. Det är tråkigt med splittringar, men uppenbarligen växer det snabbt upp hierarkier i alla organisationer och allt mer börjar handla om ett stigande/sjunkande i dessa hierarkier. Resultatet är att ideologin blir mindre viktig. Sedan kommer positioneringen och röstfisket, blocktänkandet och alla småttiga sakfrågor som skuggar de stora sammanhangen. En större pluralism i svensk politik kanske skulle sätta fart på nytänkandet ? MVH Raul Ström

    SvaraRadera
  13. Pierre: Visst är det intressant att det i Mp:s retorik vitt och brett talas om mångfald och pluralism, men när det kommer till den egna maktmöjligheten, ja, då tar det tvärstopp. Många miljöpartister verkar dessutom ha lite svårt med självinsikt och självkritik. Åter många andra är mer öppensinnade och rationella. Så visst finns det fortfarande viss pluralism inom partiet åtminstone. ;-)

    PP: Jag tror faktiskt att många fler människor i vårt samhälle står långt närmare våra frågor och perspektiv än vi kan förledas att tro. Dels handlar det om kommunikation och tilltro, men också om graden av delaktighet. Problemets kärna i dagens demokrati är den påtagliga maktlösheten folk känner och därmed ointresse.

    Mats: Roligt att höra! Vi är faktiskt redan rätt många som tror på det här. Och visst är djupgrönt fint! :-)

    Mikael: Inte särskilt mycket, får erkännas. Men det kommer. Framförallt när de nyblivna medlemmarna börjar bli varma i kläderna, så kommer säkert fler och fler arbetsuppgifter att klaras av snabbare.

    Stefan: Om jag nu har någon ideologisk skärpa så är den satt på undantag inom Mp. Det är framförallt ett växande medlemsantal och väljarstöd som är värt att vårda. Enligt partitoppen.

    Jag funderade på det där med partirevideringen, men jag ger inte processen vidare tilltro. De grågröna elementen är alltför starka i partiet sedan länge och det är majoritetens förtryck som gäller. Den energi jag skulle lägga ner på att lägga fantastiska förslag på skrivningar och idéer skulle inte motsvara den känsla av tomhet som avslagen på kongressen skulle medföra. Men visst är det positivt att det bjuds in till arbetet i flera och breda kanaler.

    Nils: Roligt att höra! Du får gärna bidra, så vi hörs.

    Hugo: Det går utmärkt att bli medlem. Helst aktiv förstås, men passiv går också bra för den som vill visa sympati på det viset. Avgiften är för tillfället 0 kr. Skicka uppgifter om namn, adress, telefon och epost samt att du vill vara passiv medlem till trulpen@gmail.com.

    Raul: Ja, det är en av förhoppningarna. Din beskrivning är onekligen kärnfull och träffande. Gp siktar i vilket fall på synergieffekter och gärna samverkan. Dock är den etiska tröskeln hög och intresset för att sälja ut sina kärnvärden obefintlig.

    SvaraRadera
  14. Jag är med om det blir en lika spännande,myllrande mix som MP var vid starten!Gärna med våra syskon i F! och Piraterna...

    SvaraRadera