2 maj 2011

Det frigana paradiset

Bönratatouille med potatisgnocchi och sallad
100 % frigan förutom kranvattnet
I det här landet borde ingen någonsin behöva gå hungrig. Istället slängs det kopiösa mängder mat från livsmedelsbutiker, restauranger och skolkök till ingen nytta. Ja, åtminstone inte mer nytta än att det ger extra BNP-tillväxt, vilket ju inte är särskilt nyttigt alls. Det är förmodligen också skälet till varför det ser ut som det gör, där talet om livsmedelssäkerhet mest är ett svepskäl. Jag menar, vad är problemet att ge mat till någon som säger "jag tar fullt ansvar" och rentav skriver under en förbindelse om saken?

Mumsig frukt. Mest äpplen,
men även mango,
banan, päron och kiwi
Redan för flera år sedan var jag lite på gång att dumpstra med en kompis, men det lossnade aldrig. Tanken har funnits lite i periferin över åren, men det var först i torsdags som jag gjorde min premiär inom fältet med en testdumpstring. Det gick bra, så i söndags var jag ute igen på natten och samlade lite mer ordentligt. Bilderna här i inlägget visar matvarorna från det senaste tillfället.

I stort sett färsk sallad
Att det har tagit lång tid att komma igång kanske delvis har att göra med att det spontant bär emot att gå och rota i sopor? Å andra sidan bär det spontant emot att mat slängs bort. För min del har den senare aspekten mer tyngd. Jag är glad att jag tagit ändan ur vagnen och påbörjat detta samhällsförbättrande projekt.

Ordentligt tillskott till grönsaksskafferiet
Det finns säkert en etablerad terminologi gällande det här med att plocka mat som slängs bort. Det engelska "freegan" har jag hört förut och det är lätt översatt till "frigan". Begreppet "dumpstra" verkar mer använt nuförtiden och bör etymologiskt häröra från den amerikanska engelskans "dumpster" som betyder "sopcontainer".

Bröd och sötebröd
så det räcker och blir över.
Fika någon?
Den viktigaste poängen med dumpstring tycker jag inte är att spara in på matkassan. Det är dock en positiv bieffekt. Främst är handlingen för mig en manifestation mot konsumtionssamhället. Jag tar helt enkelt sådan mat som egentligen fortfarande är gångbar, men som idag väljs att slängas bort för att en datumstämpel har passerats, butiken vill frigöra hyllplats, varor som har lite skavanker eller liknande. Ta av överflödet och använd det mer rationellt. Friganen är nog lite av en modern Robin Hood.

En luring på g! Handen tillhör Artíga, som ville skoja lite. :-)
För osökt tanken till Addams family.

Länktips
Dumpster Devil (min dumpsterdagbok)
Dumpster Grrl

8 kommentarer:

 1. Det som retar mig är att det finns så här bra mat som slängs och samtidigt har vi 5000 hemlösa minst i Stockholm som lever på ren skitmat ( vita produkter som mjöl och socker. Jag har en bekant som driver en sk kiosk och slänger kopiösa mängder mat varje vecka som faktiskt är ok, men som ej är sk säljbara pga av datumstämpel. Vore det inte bättre att *skänka* maten till härbärgen eller till folk som faktiskt vill ha den? Kanske några dumpstrare? För att inte tala om all mat som slängs i vardagshushållen, vi måste bli bättre på att följa årstiderna och lära oss att hantera mat. Smaka och lukta på maten...inte bara slaviskt följa ett datum. Hälsar Anette S

  SvaraRadera
 2. Jag velar fram och tillbaka, och har ännu inte fattat mod att faktiskt ta mig ut och dumpstra. Precis som du skriver så handlar det för mig om en manifestation mot konsumtionssamhället, och jag kan bara hålla med Anette här ovanför - jag blir illamående av vetskapen om allt som slängs. Tyvärr har jag läst på lite för många olika siter om den olagliga aspekten i det, och även om dumpstring så vitt jag känner till ännu inte har lett till någon fällande dom, så blir jag nervös. Jag besitter en rent osannolik polisfobi, så tanken på att stå där i en container ... Nej, jag får nog bearbeta den idén ytterligare något år så kanske det bär frukt till slut. Kul att höra ändå att din premiär gått bra!

  SvaraRadera
 3. Tack Annette och Thérèse för kommentarer och bra tankar. Polisfobi kan göra det svårt förstås, men jag tror inte att du objektivt sett behöver vara särskilt orolig, Thérèse.

  Det här är hämtat från Trashwiki för Sverige under rubriken "Legality":

  "Although climbing over a fence to reach an unlocked container would be considered a trespassing law violation, to take the contents of an unlocked container on the street does not imply same regulations. In other words, if you come from a perspective that a dumpster has an owner and the trash in the dumpster is owned by this owner, then theoretically it can be seen as some sort of law violation, even if it is not a theft, however, the status of the discarded goods is under question and barely has any real legal regulation, i.e. there are no specific laws about whether it is right or wrong to take what the owner has thrown away, which means that taking discarded vegetables from a supermarket dumpster can be seen pretty much equal to collecting cans from regular street trash cans."

  Det verkar rimligt. Dumpstring är att jämställa med att plocka tomburkar. :-)

  SvaraRadera
 4. En till bra länk: Tröghetslagen

  "Danska regeringen avsatte år 2009 tre miljoner kronor för att starta och förvalta en matbank, dit butiker och grossister skall kunna skicka sin ätbara men utsorterade mat nedkyld för att delas ut till behövande. Europas samlade matbanker samlade under 2009 in 328 720 ton mat som delades ut till 4.7 miljoner behövande. En lika delar fantastisk som självklar lösning på problemet. Alla vinner!"

  SvaraRadera
 5. Vad jag tror är innehavaren nog mest glad att det plockas ur saker ur den. I dagens konsumtionsamhälle är motsatsen, d.v.s. att folk dumpar skit i andras containrar mer problematiskt för innehavarna.

  SvaraRadera
 6. Faktum är att innehavare sällan är positiva till hjälp med avfallshanteringen. Främsta argumentet lär vara att de ju förlorar ju potentiella kunder. Analogin till diskussionen om fildelning ligger nära tillhands.

  Sophanteringsföretagen som "tar hand om" avfallet får också minskade volymer och därmed minskad omsättning, vilket föranledde VD:n för Avfall Sverige att mena att sopdykning är olagligt.

  Näringslivets argument dock mest pinsamma och menlösa och tecken på en värld där svinnet har blivit heligt. Det är, som du säger MrHappy72, symptom av dagens uppochnervända konsumtionssamhälle. Ner med skiten! :-)

  SvaraRadera
 7. Ja jag har också i åratal funnit det absurt att från affärerna slänga så mycken mat medan det samtidigt funnits så många som faktiskt till och från har levt på svältgränsen - i vårt "utvecklade" land. Inte ens bröd till våra fåglar har tillåtits. Nej - handlarna väljer i stället att få betalt för att lämna tillbaka sånt som inte sålts. Och kastar förstås i massor. Hungriga medborgare - maten slängs i överflöd - denna utveckling är absurd. Tycker inte att folk skall behöva leta i soptunnor efter maten. Den borde kunna skänkas ut på ett värdigt sätt.

  SvaraRadera
 8. Visst är det så. Resurser bör användas och fördelas rationellt. Det här är ett område av många som uppvisar total brist inför livets rationalitet.

  SvaraRadera