30 maj 2011

Tyskland avvecklar

Läser och lyssnar på Ekot: "Tyskland ska avveckla all kärnkraft i landet inom tio år. Det beslutet tog landets regering i natt, efter en nästan tretton timmar lång förhandling."

Det går även att se på Rapport dagen till ära.

Inte illa! Då hoppas vi bara att det inte ligger samma populism till grund som sossar och centern körde med gällande påstådda avvecklingen i Sverige. En avveckling som 20-30 år senare börjar betyda utbyggnad. Tyskland har haft lite av samma situation, men ser nu ändå ut att ta djävulen vid hornen.

Tidigare här på våren rapporterade Miljöaktuellt att det tyska miljödepartementet beställde en vetenskaplig studie gällande möjligheterna till avveckling. Enligt studien
skulle en avveckling varken vara särskilt dyr eller krånglig. Kolkraften skulle inte behöva byggas ut, enligt forskarna, och inte heller vindkraften. I stället skulle gamla vindkraftverk ersättas med större och effektivare
Rapporten gömdes undan eftersom "resultatet inte stämde överens med regeringens ambition på att förlänga kärnkraftsverkens driftstider". Med den senaste tidens turbulens i frågan, så har studien dock vaskats fram igen och myglarna kommit på skam.

Edit: Läs också Birger Schlaugs utmärkta debattartikel på SVT Debatt (31 maj).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar