5 maj 2011

Dumpster Devil

Tisdagens Dumpster Devil
Crème fraiche, jäst och
två paket Åsens lantmjölk original
i miljövidrig petroleumförpackning
Det är närapå ofattbart. Meloner i sin mognads esse. Vitlök som varken har börjat ruttna eller gro. Fortfarande mjukt, gott bröd. Fräscha grönsaker som rädisor, lök, sallad och paprika. Potatis utan en endaste skavank. Och så vidare.

Varför slängs det här!?

Nytt ord i dumpstringsvokabuläret: Containerdykning.

Tisdagens fruktlåda
Stärkt av framgången i söndags så har jag varit ute och dumpstrat även på tisdags- och onsdagskvällen. Amatör som jag är så har jag nog tagit lite väl mycket av vissa saker, men det känns ruttet att inte ta tillvara på fullt tjänlig föda.

Tisdagens grönsakslåda
Den största nackdelen för mig är att jag genom containerdykningen gör större avsteg från att vara helvegetarian (vegan) än vanligt, men å andra sidan stödjer jag inte någon animalieindustri genom att köpa deras produkter. Egentligen är det resonemanget även giltigt för kött, men min gräns går vid mjölk och ägg. Känns helt enkelt vidrigt att äta muskler, brosk och inälvor om jag inte behöver för att överleva.

Onsdagens skörd
Mina dumpstringsäventyr kommer nog att för bloggens räkning bli lite överdimensionerande om jag ska redogöra för dem här. Därför hoppas jag kunna få börja skriva om mina fynd på frigan.se istället.

Jästen föranledde pizzadeg med påföljande pizza
Någon som vill ha valfritt antal paket Lätta?

10 kommentarer:

 1. Om du dumpstrar saker du annars inte hade köpt (mjölk, ägg), vad blir då poängen, bortsett från infovärdet på bloggen? Det minskar ju inte totalkonsumtionen.

  SvaraRadera
 2. Jag kan ju bara hoppas att livsmedelsbutikens personal är tillräckligt smart och kostnadsmedveten för att ställa sina inköp i paritet med efterfrågan. Med andra ord så bör de notera vilka varor som slängs bort och varför. Med tanke på containrarnas rika innehåll så faller möjligen den tesen på sin egen empiri.

  Jag tycker att poängen att jag inte bidrar till handlarens tillgång-efterfråga-analys är tillräcklig. De här sakerna skulle ju enbart fraktas iväg till förbränning annars, vilket är ett pinsamt lågt återtag av den energi som har investerats i produktion och logistik.

  När det gäller totalkonsumtion så står det ju endast i relation till mina egna och min familjs konsumtion. Konsumtion av varor som räknas in i BNP sjunker absolut. Dricker vi dumpstrad komjölk någon dag så blir det mindre saft köpt i affären.

  Eller hur?

  SvaraRadera
 3. Just det här med att dumpstra animaliska produkter är något jag också funderat på. Vore riktigt kul om du kunde utveckla dina tankar om det på bloggen någon gång.

  SvaraRadera
 4. Ja, det kan jag gärna göra, utöver det som jag har skrivit här nu. Funderingar och diskussion är bra att föra.

  Isak, du får gärna berätta vad du har för funderingar om saken. Det kan bli plattformen för ett resonemang i ett eget inlägg, tänker jag. :-)

  SvaraRadera
 5. Fantastiska fynd, var dyker du?

  SvaraRadera
 6. Stockholm. Lite ospecifikt, jag vet...

  Jag är ju en rätt färsk containerdykare, men jag kan tänka mig att ju mer ett ställe syns och talas om, desto större blir risken att containrarna görs otillgängliga.

  Adam, du får gärna skriva till mig på eposten om du vill ha närmare information än så. Bor du i Sthlm? Vad sägs i så fall om att hänga på någon kväll? :-)

  SvaraRadera
 7. Gillar verkligen att fler än vi fattigaste fattiglappar har börjat med containerdykning....nu kanske snuten och väktarna slutar jaga så hårt.

  Är det inte ironiskt att när folk som inte måste leta i containers gör det så bjuds de in till tv och hyllas som gröna hjältar.....när de som verkligen behöver det som containrarna erbjuder jagas som djur? Naturligtvis är det bra - toppen- att fler ser slöseriet och gör nåt åt det.

  Jag kommenterade i en blogg på AB för några dagar sen och undrade om jag m.fl. kommer mötas med mer respekt nu eller om det kommer att bli så att ideologiska "dykare" hyllas och "nödtvångsdykare" jagas. Vad tror du?

  Ha det så bra och lycka till!

  SvaraRadera
 8. Adam, jag har funderat lite och tänker att det är lika bra att skriva i klartext var jag oftast dyker någonstans. Mest för att jag hittar mer mat än vi är förmögna att äta upp. Vore bra om fler kom och plockade av överflödet. Så, Kärrtorp. Fett bra sopor. ;-)

  Jag tillhör visserligen kategorin "fattigaste fattiglappar", men jag ser mig inte som fattig. Konsumtionsminimalism har fungerat bra för mig i över 15 år. Har sällan behövt vara orolig för överlevnaden, vilket förstås är avgörande för välbefinnandet.

  Det är jättebra om containerdykarna blir fler. Helst inte av nödtvång, utan som ett sätt att känga systemet. Jag tror att dykarna dras över en kam ute på gatan. Möts den ena gruppen av mer respekt, så kommer det att gälla även den andra gruppen och vice versa.

  Något jag jobbar för politiskt och gärna skulle vara med på att förverkliga är att förändra lagarna kring hur exempelvis mat får hanteras. Den ska givetvis kunna ges till de som vill ha i större utsträckning. Det här hänger förstås ihop med kritik och förändring av det ekonomiska systemet och naturligtvis även en mental och kulturell omställning hos samhällsinvånarna.

  SvaraRadera
 9. Ah, där bakom två mataffärer? Eller?

  SvaraRadera
 10. Stämmer. Verkar mest vara grejer från ICA, förmodligen bara.

  SvaraRadera