9 maj 2011

Hög standard

Jag planerar att föra en slags dumpsterdagbok med bloggen Dumpster Devil och även lägga upp de blogginläggen på frigan.se, där jag numera har blivit accepterad som skribent. Kommer att fortsätta lägga upp ett och annat inlägg här om sopdykning, men lite mindre frekvent än antal dumpstringstillfällen. Får sammanfatta erfarenheterna hittills med följande låt:


Dumpstringshandskar
En klok investering
Den här veckan har varit lite av en testperiod. Jag har varit ute söndag, tisdag, onsdag och lördag, alltså fyra av sju kvällar om den första torsdagen i veckan innan räknas som noll. Till den senaste containerdykningen hade min sambo införskaffat diskhandskar åt mig, vilket vi talat om under veckan. Skillnaden att plocka bland sopor med gummihandskar mot en plastpåse är avsevärd. Bra tips således!

När jag gick för att containerdyka lite i lördags så träffade jag för första gången på en meddumpstrare. Eller, så tänkte jag i varje fall, i en känsla av att dela något bra. Share the love. Glad i hågen gick jag fram och sade "Hej! Hittar du något gott?". Hen ryckte till, gav mig en snabb blick och fortsatte rota.

La fruteria
Jag tänkte "jaha?" och fortsatte inte med försöken att inleda någon konversation. Istället gjorde jag en ansats till att titta i en annan container bredvid. Det finns trots allt fem stycken på platsen. Då tog det fyr. Hen började plötsligt gasta "stick", "försvinn härifrån" och "det här är ingen social inrättning" och måttade mot mig med sin halvfulla plastpåse.

Jag sade "ta det lugnt" och började gå därifrån. Hen följde dock efter mig och var fortsatt aggressiv. Jag var tvungen att säga "ska jag slå ner dig, eller?" för att hen skulle lugna ner sig något och lite ställd gå tillbaka till sitt. Stod och väntade i närheten och när hen gick så började hen skrika på mig att jag var "människofientlig" och "störd i huvudet". Just det.

Tomater, scharlottenlök,
isbergssallad och, urrk, rotselleri
På ett sätt kan det verka komiskt, men mest var det jobbigt och tragiskt. En utsatt människa, gissningsvis hemlös, som inte riktigt har alla siffror hemma i kontoret. Jag gör mitt bästa att inte se ner på henom, men ska också försöka undvika slika konflikter i fortsättningen. Ett sätt är att gå lite tidigare på kvällen (var där vid kl 01.30) och ett annat att hålla mig lite avsides eller avvakta om jag inte är säker på att personen är mottaglig för samtal.

Det har i varje fall inte avskräckt mig från att fortsätta den samhällsförbättrande aktiviteten med att ta hand om avfall. En iakttagelse från veckan är att det slängs klart mer mat än vad en liten familj mäktar med att äta upp. Skulle också tro att det är minst ett dussin som regelbundet dumpstrar från platsen ifråga. Varje gång jag har varit där så har åtminstone de flesta genomskinliga plastsäckar varit upprivna i botten och på sidan.

Lite om fynden

Rotfrukter, haricotverts, champinjoner,
lök, zucchini och, urrk, selleri
På bilden med rotfrukterna så noterar du kanske särskilt den där bruna skiten som ser ut som en morot. Det är en morot. Jag hittade några paket med vad jag först trodde var morötter och palsternackor och där 1-3 morötter i varje paket var mörka. Jag tog med två av de mörka exemplaren hem för att testa hur dåliga de var. Jag menar, de hade ju trots allt någon slags orange kärna och var inte det minsta slemmiga.

Efter en sökning på internet så har jag upptäckt att det är lila morötter som det rör sig om. Helt ätliga med andra ord. En gammal sort som har börjat komma i kommersiellt bruk igen. Liksom de vita morötterna som vid snabb blick ser ut som palsternackor.

Mejerivaror och snabbmat
Äggen var intressant nog två veckor innan sitt bäst-före-datum. Anledningen är att ett ägg var trasigt. Förutom en spricka så var det dock fortfarande hyfsat intakt faktiskt inte dåligt, så jag stekte det omgående till nattmackan. Kan tilläggas att det var ägg från "frigående" höns, d.v.s. 7-9 hönor per kvadratmeter inomhus och oftast flera tusen individer vilket skapar enorm stress. Stackars hönor. Bäst vore att äggen inte producerades alls, men nu fanns de där och visst är det värre att de bara förspills till ingen nytta?

Intressant nog så tog jag med både selleri och rotselleri hem. Jag avskyr selleri. Tänkte dock att chansen finns att sambon kan tycka att det är gott, vilket hen gör. Artíga luktade dock och sade "blää" i solidarisk anda.

2 kommentarer:

  1. Spännande, och gillar hen-en! /Andreas E

    SvaraRadera