17 juni 2011

Partiledardebatt och Alliansens SD-stöd

Här är två olika rapporteringar från den omtalade partiledardebatten i dagarna, en från Aftonbladet och en från DN. Det märks faktiskt ganska tydligt vilka agendor och perspektiv som råder. Själv har jag ännu inte tagit mig tid att titta på inspelningen av partiledardebatten, men hoppas kunna göra det nu i helgen. Kanske skriver mer om det då. De här reflektionerna får duga så länge.

Aftonbladet noterar:
Men skiljelinjerna blev lite tydligare i dag.
– Sverige går som tåget och det är min förtjänst, var Fredrik Reinfeldts budskap.
– Ekonomin går bra men något viktigt håller på att gå sönder i vårt land, kontrade Håkan Juholt.
Och DN:
Följden, om oppositionen fortsätter att köra över regeringen i centrala frågor, blir enligt statsministern ett ökat inflytande för Sverigedemokraterna, politiskt kaos och en svagare ekonomi. Reinfeldt kan därför tänka sig att skärpa ramverket.
Reinfeldt vill gärna skylla på andra
Det talas lite frejdigt om möjlig regeringskris, men de facto är det inte klädsamt av den moderatledda regeringen att försöka skuldbelägga oppositionen för att hindra deras politik. Där försöker Reinfeldt i vanlig ordning spela skrämselkortet som heter "Sverigedemokraterna". Det egentliga problemet med det är att det är som att skjuta sig själv i foten. SD har nämligen det första halvåret ställt upp på Alliansens linje i drygt 90 % (44 st) av huvudvoteringarna (48 st) i riksdagen.

En eventuell regeringskris bär regeringen självt ansvar för. Det är den krassa verkligheten. Bortförklaringar och att skylla på andra tillhör sandlådan och jag önskar regeringen all lycka på färden ur den.

1 kommentar:

  1. Ja det är hybrisaktigt av Reinfeldt att inte inse att han sitter i minoritet. Lite ödmjukhet skulle inte skada. Så länge inte något av partierna ger SD utrymme för sin enda fråga, (minskning av) invandringspolitiken hoppas jag vi slipper se de här lågvattenmärkena. Jag hoppas och tror knappast att varken de röda, gröna eller blåa har gett efter SDkrav för att få majoritet i riksdagen.

    Eller måste vi nu riva upp alla de beslut som tagits till alliansens fördel med SD som stöd. Himla märkligt uttalande och så otroligt enkelt för den gode retorikern Juholt att bemöta. Fast skit samma om han är god retoriker, det räcker ju med fakta här.

    Vi får dock komma ihåg FPs svenskkrav och andra mer bruna argument som alliansen stått för. SD är ett HÖGERextremt parti. Alliansen är en HÖGERkoalition. Kratta i egen trädgård först Fredrik.

    SvaraRadera