9 juni 2011

Gerillaodling

Glad gerillaodlare!
Foto: Artíga
Idag gjorde jag slag i saken och utförde lite skön gerillaodling på innergården där vi bor. Vi hade nämligen några dumpstrade potatisar i kallskafferiet (som visserligen inte är särskilt kallt nu när sommaren har kommit) som blivit lite väl gröna. Klorofyll är fint, men vi tänkte att de skulle göra sig bättre i jorden än i magen eller incineratorn.

En knöl är en knöl är en knöl.
Foto: Joakim
Den gröna färgen på potatisen är klorofyll, vilket kommer av att potatisen utsatts för ljus. Färgen är alltså inte giftig i sig. Däremot är det en indikation på att potatisen sannolikt har högre halter av ämnena a-solanin och a-chakonin, vilka är två snarlika glykoalkaloider som kan vara giftiga i större mängder i och med att de påverkar överföringen av signaler i nervsystemet.

Gräver och påtar i jorden
Foto: Ivana
Att äta lite grön potatis är inte farligt. I värsta fall kan det ge illamående, diarré eller kräkningar. För att råka på akut förgiftning med magsmärtor så måste du förtära ganska stora mängder alternativt väldigt gröna potatisar. Om det finns en grön fläck så är det bara att skära bort och vara nöjd och glad.

Källor:
Livsmedelsverket
Aftonbladet Hälsa
Wikipedia

1 kommentar:

  1. Visst är det så...det lärde jag mej av min mor.
    Den äldre generationen har bättre kunskap om livsmedel.
    Massmedia är duktiga på att skrämma upp många till nästan hysteri.

    SvaraRadera