29 juni 2011

Reflektion över Gröna partiets symbol

Det kommer då och då frågor till mig om Gröna partiet (GP) tillåter folk att tycka olika inom organisationen. Sjävfallet är det på det viset. Gröna partiet kräver definitivt inte total följsamhet av sina medlemmar. Däremot krävs det en grön grund för att engagemang ska vara meningsfullt.

I nuläget är partiets symbol beskriven i stadgarna som "ett stiliserat grönt äpple med en kvist som också bär ett mörkare grönt löv" och att "symbolen visar på det vackra, medvetna, livsbejakande och nyttiga". Det bryter på flera vis mot blommornas konvention.

En beskrivning av äppelträdet som symbol tilltalar mig mycket. Jag vet att den även tilltalar Ingvar Nilsson som jag  diskuterat saken med via epost nu i dagarna. Trädet visar på att GP är något utöver de traditionella partierna, ungefär som MP gjorde anspråk på vid sina första stapplande steg utanför den politiska scenen. Därefter har de stegvis lärt sig att dansa efter etablissemangets pipa med bravur. Ett träd är mer solitt och bärkraftigt än blommor som ros, klöver och blåklint och har även djupare rötter. Ofta lever träd i symbios med mycel, som är ett månggrenat nätverk av trådlika hyfer och en livsviktig del av många ekosystem.

Birger Schlaug konstaterade vid ett tillfälle att äppelträdet är en domesticerad växt. På det svarade jag "vildapel" och Birger replikerade att vildapelns frukter brukar vara små och sura. I det skrattade jag med. Den utväxlingen tyckte jag var fyndig och rolig, även om jag är övertygad om att partiet bär mer än sina frukter.

När det gäller äpplet och trädet så symboliserar lövverket detaljerna och det minst viktiga. Där kommer vi alla att skilja oss åt, mer eller mindre. Utan löv dör däremot trädet av energibrist, så den delen är inte oviktig. Stammen, rötterna och de grova grenarna är emellertid det som är mest intressant, med bärighet på de gemensamma målen och ödesfrågorna.

Äppelträdet är helt enkelt en fantastisk symbol!

11 kommentarer:

 1. Har aldrig varit medlem i något parti.Men nu är det nära.

  SvaraRadera
 2. Haha, du är varmt välkommen om du vill. Men du måste inte. Här behöver ingen tvingas.

  Bäst är förstås att vänta till dess att du känner "yes! time!". Den tiden kanske aldrig kommer, men jag tror att det är viktigt att invänta den likväl.

  SvaraRadera
 3. Ha, ha - OK.
  När/om Yes infinner sig - hur blir man medlem ?
  Det andas något respektfullt över GP, som är väldigt tilltalande. " I samtalet föds tanken …"
  Eric

  SvaraRadera
 4. Då och då gror en äppelkärna som alla tror ska bli en "vanlig" vildapel, med äpplen små och sur.
  Men ibland, genom naturens under
  uppstår ett underbart äppelträd
  med frukter, både söta och saftiga
  Ett sådant träd är det många som vill ha.
  Med det är viktigt att det sköts å rätt sätt,
  annars kanske äpplena börjar ge en obehaglig eftersmak.

  SvaraRadera
 5. Peter: Tänkvärda metaforer. Klockrent, tänker jag.

  Eric: Det går bra att skriva till og_medlemmar@grona-partiet.se. Än så länge är medlemsavgiften 0 kr och allt vi behöver är lite kontaktuppgifter. Tänker att det framöver kommer att bli en frivillig avgift, men det får diskuteras.

  Får tillägga att jag tolkar din första kommentar som en stor komplimang. Att du skrev den har väl inte enbart med just det här blogginlägget att göra dock? Hoppas jag.. ;-)

  SvaraRadera
 6. Hej Joakim!
  Tycker att det är spännande med ert nya parti och önskar er lycka till.
  /Anna

  ps. Andra bilden ser ut att vara kvitten och inte äpple.

  SvaraRadera
 7. Tack så mycket, Anna!

  Kvitten? Tittar närmare och tror att du har rätt. En rosväxt. Lite synd, men får försöka hitta någon lika vacker bild att ersätta med.

  SvaraRadera
 8. Hittade nu en intressant artikel om Kvitten. Det trädet skulle nog också fungera som partilogga. ;-)

  SvaraRadera
 9. Edit: Andra bilden härmed utbytt till en snigel som sover på vildapelbädd. Kanske kan symbolisera maximen "skynda långsamt"?

  SvaraRadera
 10. Hej! Har själv funderat på tranbär för ett grönt partialternativ på lokal nivå. Det är en röd droppe mitt i det gröna, stjälken böjer sig ödmjukt så att bäret hela tiden befinner sig på marknivå. Jag följer GP-tankarna med intresse. Ingrid

  SvaraRadera
 11. Hej Joakim!

  Grattis på initiativet (med GP). Jag tror att en sådan Partiet behövs och har en bra framtid.

  Jag vill bara tillägga att det skulle vara bättre om Partiet skulle heta det grön-socialistiska partiet (eller någon sådan) och att symbolen skulle vara en snigel (som rörelsen 'décroissance').

  Lycka till med Partiet.

  MVH

  JF

  SvaraRadera