18 juni 2011

Ny kärnkraftsolycka nära

Fort Calhoun Nuclear Plant
En intressant nyhet som det verkar väldigt tyst om. En ny härdsmälta är på gång. Eller åtminstone risken för det. Nu kokar makaronerna i Nebraska, USA, med anledning av att Mississippifloden svämmat över. För närvarande verkar läget vara på gränsen till kontroll, men brister någon av dammarna uppströms så lär det vara kört.

Fort Calhoun Nuclear Plant
Kraftverket i Fort Calhoun, beläget 20 minuters bilresa från Nebraskas största stad Omaha, har varit nedstängt på grund av byte av kärnbränsle. Planen var att starta igång igen i april, men ägarna avvaktade klokt nog eftersom de kunde förvänta översvämningar.

Även om reaktorerna är avstängda, så behöver fortfarande det gamla kärnbränslet kylning. Slutar kylningen fungera så blir trycket av vattenångan så stort att bland annat byggnaden exploderar och radioaktivt avfall sprids över nejderna. Översvämningen av Mississippi ledde till att en sådan bassäng den 7:e juni förlorade sin kylning, vilket i sin tur orsakade en brand i kärnkraftverket som föranledde ett flygförbud över området utfärdat av the Federal Aviation Agency (FAA).


Ägarna av kärnkraftverket ifråga, Omaha Public Power District (OPPD), ger information om händelsen på sin hemsida. Det är förstås en viktig källa att relatera till och deras rapportering verkar åtminstone (naturligtvis) seriös och korrekt. De har dessutom ett twitterflöde med den senaste infon.

Däremot är, tyvärr, inte industrin eller myndigheter riktigt att lita på. Det är ett problem. Vi kunde som exempel se det på informationshanteringen av Tokyo Electric Power Company (TEPCO) med katastrofen i Fukushima. En olycka som fortfarande inte är under kontroll efter tre månader.

På liknande vis får OPPD och de amerikanska myndigheterna hård kritik i en rapport från Federal Atomic Energy Agency (FAEA) som är den ryska atomenergimyndigheten. Rapporten uppmärksammar att Obama-administrationen utfärdade en fullständig nyhetscensur gällande den närapå uppkomna härdsmältan i Fort Calhoun liksom att OPPD på sin hemsida förnekar att situationen är en nivå 4 olycka.

OPPD säger att "this terminology is not accurate, and is not how emergencies at nuclear power plants are classified", vilket de ryska forskarna korrekt menar är en direkt lögn. Samtliga av världens kärnkraftverk drivs med riktlinjerna från International Nuclear and Radiological Event Scale (INES), som genom att det är en olycka med lokal påverkan tydligt visar att händelserna vid Fort Calhoun innebär en säkerhetskategori av nivå 4. Det är alltså en av de värsta kärnkraftsolyckorna i USA:s historia.


Vi har en viktig poäng med att all kärnkraft innebär risk för haveri. Det har upprepats tusen och åter tusen gånger över åren och i stort sett förnekats lika många gånger. Den stora frågan är varför vi ska försöka hålla fast vid implementering av kärnkraftteknologi när vi inte ens behöver den?

Frågan är när dödsstöten för kärnkraftsindustrin kommer? Vad krävs för att den ska komma? Har den kommit? Vilka risker är vi beredda att ta egentligen?

1 kommentar:

 1. Värsta allm. kända
  INES 5 : 1957 Windscale, 1979 Harrisburg
  INES 6 : 1957 Mayak, Kyshtym ussr
  INES 7 : 1986 Tjernobyl,>56 dog, Fukush. -11
  INES 4 : 1961 Idaho 3 dog 1983 Argent. 1 dog 17 skadade

  ofta hindras info som nu i Omaha INES 4 16/6 -11
  Ingvar Banebro ibanebro@yahoo.se

  SvaraRadera