19 mars 2014

Lindström röstar grönt (så rösta då grönt!)

Fredrik Lindström
Läste via ett inlägg på facebook en kort artikel i Aftonbladet att komikern och språkvetaren Fredrik Lindström uttalat röstar på Miljöpartiet.

Lindström säger att hen "ogillar vänster-högerskalan, bland annat eftersom h[e]n menar att dagens befolkning är den mest privilegierade någonsin". Hyfsat klockrent uttryckt.

Vidare svarar Lindström på frågan om det är svårt att rösta att hen "röstar alltid på Miljöpartiet, i princip som en markering" samtidigt som hen "blir irriterad när de profilerar sig" och "tycker att de godtar för mycket högervänstervärlden". Det ligger återigen mycket i den utsagan.

Grodden
Gröna partiets symbol
Jag har en stilla reflektion som lyder att jag tycker att det låter som att Fredrik Lindström faktiskt borde rösta på Gröna partiet (G). Med anledning av att rösten anses vara en markering. Gröna partiet är ett djupgrönt visionärt alternativ i svensk politik och är som sådant grönt, till skillnad från såväl C som är helt grått och MP som tyvärr numera är så blekt och urvattnat i maktkåthetens tecken att det närmast är att beteckna som S-light.

Men naturligtvis känner inte Fredrik till G:s existens. Så hen är förlåten.

Och jag har i vanlig ordning genomgående använt mig av ett könsneutralt språk (ergo "hen") i den här texten. Det var meningen. Och i synnerhet gissar jag att ett retar gallfeber på majoriteten av språkvetare, varmed en och annan möjligen må få nys om dess existens. Och G.

1 kommentar:

  1. Hen används när man refererar till ngn vars kön man inte känner till. I detta fall refererar du till Fredrik, då heter det "han".
    Det vore olyckligt om språkutvecklingen rör oss i en riktning där vi blir mer oprecisa.

    SvaraRadera