6 november 2010

Exponentiell tillväxt

Dr. Albert A. Bartlett
Egentligen skulle jag kunna låta den här föreläsningen av Dr. Albert A. Bartlett (professor emeritus vid institutionen för fysik, Colorados universitet i Boulder, USA) i åtta delar få tala för sig själv. Jag tänker dock att en kort summering och inledning är på sin plats, vilken förhoppningsvis även väcker ditt intresse för att ta del av själva föreläsningen. Det (gissningsvis för många) omvälvande materialet är upplagd på Youtube och består av totalt 58 välinvesterade minuter.

Schematisk graf av
exponentiell tillväxt
Det är oerhört viktiga och grundläggande samband som Bartlett redogör för. Det centrala temat heter exponentiell tillväxt. Dess relevans för den värld vi har idag är något som i egentlig mening är väldigt logiskt och därmed även enkelt att förstå. Du behöver knappast vara någon fullfjädrad, eller ens halvfjädrad, matematiker för att greppa konceptet. I praktiken är det emellertid ett uppenbarligen svårgripbart fenomen. Det tror jag främst har att göra med de diskurser och paradigm som är rådande i samhället idag, vilka styrs av vissa för-givet-tagna ideologier såsom nyliberalism och kapitalism.

Om du vill förstå ditt samhälles historia, samtid och framtid, så rekommenderar jag därför den här föreläsningen varmt. Den bidrar med en djupsinnig nyckel till förståelse. Det är långt ifrån den enda nyckeln, men en av de seriöst viktiga. Dessutom bygger resonemangen på ren och skär vetenskap och logik, och är därför fria från ideologisk koppling. Med andra ord är insikten essentiell för samtliga ideologier med inslag av exempelvis ekonomiska överväganden, vilket givetvis enbart stärker resonemangens tyngd.

3 kommentarer:

 1. Och så en smäll från andra hållet med lite spelteori..

  http://www.nature.com/climate/2009/0911/pdf/climate.2009.112.pdf

  Trevlig läsning om kännedom vi hade redan innan COP-15 =). Bara utifall att det finns någon som är intresserad.

  Det är en början till att få insikt om problemen med att komma överens om miljöpolicies, vilket forskas på med spelteori.

  Det är inte den bästa jag läst, men den är iallafall lättläst och tar upp viktiga element. SVT (tror jag det var) hade något liknande experiement i en intervju efter senaste nobelpriset i ekonomi..

  MVH
  Jonas

  SvaraRadera
 2. En bra artikel. Stort tack, Jonas!

  Artikeln slår kanske in en del öppna dörrar för somliga, men belyser som du säger viktiga mekanismer. Hur fungerar vi egentligen som aktörer beroende på sammanhang?

  SvaraRadera
 3. Måste bara fråga, vilka är de bästa artiklar du har läst på området då? :-)

  SvaraRadera