2 mars 2011

"Det sovande folket" av Fredrik Reinfeldt

Fick för en tid sedan tag på den ofta citerade Det sovande folket, en litet moderat manifest skrivet av ingen mindre än Fredrik Reinfeldt. Boken eller skriften eller häftet, eller vad vi vill kalla det, går att ladda ner gratis från Alliansfritt Sveriges bokhandel. På Alliansfritt Sveriges blogg går även att hitta en läsvärd introduktion till verket.

Jag rekommenderar att läsa boken, särskilt som det går ganska fort. Det är både komiskt och skrämmande med tanke på vilken framträdande position i samhället författaren ifråga har.

Boken innehåller många sidor, men lite på varje sida såväl text- som idémässigt. Boken är bitvis besvärlig att läsa med särskrivningar, stavfel, slarvigt satta skiljetecken och versaler mitt i meningar. Visserligen en ytlig kritik, men det passar å andra sidan väl in i sammanhanget. Trots allt är det en bok som gör anspråk på att vara tillräckligt seriös för att bland annat distribueras till bibliotek.

På sidan 111 hittade jag en intressant passage:
Välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion. De som kortsiktigt vinner överröstar alltid de som långsiktiga har att betala. Överge den generella välfärdspolitiken och sluta att uttala löften om att välfärden kan garanteras politiskt. Politiker skapar inga resurser och kan därför inte heller ställa ut löften om resursernas fördelning.
När jag läste det, så tänkte jag att vänta nu, det där var inte så dumt egentligen. Analysen innehöll egentligen blott ett felaktigt nyckelbegrepp. Jag passar därför på att korrigera det samt ett och annat grammatiskt fel och slutklämmen:
Tillväxtekonomin är en omöjlig konstruktion. De som kortsiktigt vinner överröstar alltid dem som långsiktigt har att betala. Överge den generella tillväxtpolitiken och sluta att uttala löften om att tillväxten kan garanteras politiskt. Jorden inrymmer inte oändliga resurser och ekonomin kan därför inte ställa ut löften om att utarma resurserna.

4 kommentarer:

 1. Hehehehe snyggt! ^^

  SvaraRadera
 2. "Jorden inrymmer inte oändliga resurser och ekonomin kan därför inte ställa ut löften om att utarma resurserna."

  Jomen är det det inte just att utarma de ändliga resurserna som (tillväxt-)ekonomin gör? Eller menar du kanske att (en hållbar) ekonomin inte kan utformas så att den utarmar de ändliga resurserna?

  SvaraRadera
 3. Precis så, en hållbar ekonomi är en ekonomi i balans där de ändliga resurserna inte utarmas. Tillväxtekonomin är uppenbart inte förmögen till detta.

  SvaraRadera
 4. Insikten finns, men makt korrumperar.
  /Sven-Ingvar Lundahl

  SvaraRadera