17 januari 2011

Missriktad vargjakt

Jag läste idag i SvD en kort notis om vargjakten. Den var så kort så att jag kan citera den i sin fulla längd:
Under de två första dagarna har 15 vargar skjutits, men en av dem är inte hittad ännu. Tills man vet om den vargen är fälld eller oskadd är jakten i Västra Götaland avlyst.

Bland de dödade vargarna finns fyra alfadjur, två av dem var märkta.
Foto: Björn Ullhagen
Till att börja med undrar jag hur någon som är skadeskjuten kan vara oskadd? Sedan undrar jag fortfarande vilken evolutionsbiologisk finess som råder som tillåter att alfadjur mördas? Hur kan djur som är GPS-märkta tillåtas skjutas, då de bevisligen ingår i forskningsprojekt? Det främsta skälet kanske är för att de var lätta för jägarna att pejla?


Jag vill även visa på en tydlig diskrepans när det sägs exempelvis i en artikel i SvD att "jägarna uppmanas att inte skjuta vargar med gps-halsband, inte heller bägge föräldradjuren i en flock" samtidigt som vi kan läsa beskrivningar i samma artikel (och många andra) som visar på något helt annat i praktiken:
Att ha skjutit vargen känns bra, tycker skytten, framför allt att skottet träffade. Men också att hannen i paret är borta.
–Jag fick lite revansch. Jag höll på att bli av med hunden förut. Vargen ställer till med mycket problem, säger han som ofta är ute i skogen men inte är rädd själv.
Lite senare skjuts även honan, nu blir det ingen flock i den här trakten.
Eller en annan artikel i SvD:
På måndagen kom dessutom signaler om att jakten inte fungerar riktigt som tänkt. Av de fjorton vargar som dödats har elva klassificerats som vuxna och bara tre som valpar/ungdjur. Detta motsvarar inte alls ålderssammansättningen i vargstammen.
- Det låter som en skev fördelning. Det kan bero på att jakten medvetet riktas in mot de vuxna vargarna, säger Olof Liberg, koordinator för vargforskningsprojektet Skandulv.
Jägare som TT talat har bekräftat detta. Skjuts de vuxna vargarna blir det ingen föryngring i reviret nästa år, vilket är målet.
Liksom det visas i följande artikel i Aftonbladet:
I Hasselforsreviret finns just nu bara tre vargar, ett alfapar och ett yngre djur. De fick inga valpar i våras och ingen föryngring har skett i reviret de senaste två åren.
Jakten riktades helt in på alfaparet som går tillsammans. Var ungvargen håller till är det ingen som vet och ingen har sökt efter den.
– Vi vill skjuta någon av de vuxna vargarna för att förhindra en föryngring nästa år. Det kan låta otrevligt för många, men vi vill försöka få en situation där vi kan bedriva jakt på annat vilt i området mer ostört, säger han.
Foto: Nils-Johan Nordenlind
Jakten riktas alltså in på vuxna djur och i synnerhet alfaparen, trots myndigheternas tandlösa rekommendationer. Ingen föryngring har skett de senaste två åren och jägarna ska jävlarimej se till att ingen heller ska få ske framöver. Varför? De vill bedriva jakt på annat vilt i området utan konkurrens från andra jägare.

Sådana här jägares egoistiska respektlöshet för ekosystem och biologisk mångfald borde bestraffas hårt. De ger mig alla stor spykänsla. Att de får ha vapenlicens är en skam och ett bevis på att mänsklig rationalitet emellanåt inte sträcker sig längre än till den egna vänstra näsborren.

Alfadjuren är rimligen de genetiskt bästa individerna. Rangordningen i gruppen bestäms av inbördes styrkeförhållanden. De djur som är genetiskt defekta (vare sig det är yttre eller inre missförhållanden) kommer inte att kunna nå alfa-status, så länge som det finns friskare individer.

Det är i vanliga fall endast alfaparet som förökar sig. De övriga individerna i gruppen stärker gruppens överlevnad. Detta faktum visar också på den skeva logik som råder när det gäller vargjakt. Det som händer när en alfaindivid mördas är att den överlevande söker ny partner. När alfaparet mördas så blir det social anarki i gruppen till dess att ett nytt alfapar etablerats.

Vargjakten är alltså på alla vis riktigt dålig och kan absolut inte kallas för naturvård. Allt den egentligen visar är att människodjuret som jägare i vanlig ordning är urskiljningslös och evolutionsbiologiskt förkastlig. Jag föraktar de jägare som är varghatare och politikerna för deras tomhylsehyckleri!

Vi kan behöva jägare, men inte för nöjesjakt. I så fall bör det handla om en sista instans för att hålla ekosystemet i balans, som med älgarna idag. Självklart gör vargen ett mycket bättre jobb när det gäller att hålla efter älgstammen och uppgiften bör således ödmjukt lämnas över till vargen.

Vad bör vi göra istället för vargjakt? Det senaste etappmålet var ca 200 vargar (vilket i bästa fall visade sig vara ett slutmål för nuvarande regering). Nästa etappmål bör vara en stam på över 1000 individer. Hur når vi dit? Förberedelse av jaktbrott ska givetvis vara olagligt. Det bör läggas mer resurser på att motverka tjuvjakt liksom det bör svida mer för de som åker fast, där riktigt höga böter kan räcka. Jaktlicens bör uppenbarligen vara ställt med högre krav, så att inte vem som helst kan sitta och trycka i skogen med en bössa.

Liksom Orup sjöng på det glada 90-talet så vill jag avsluta med att jag hellre blir jagad av vargar än av Försäkringskassan och Alliansens arbetslinje.

2 kommentarer:

 1. Okej ett par saker nu.

  JAG FÖRSTÅR INTE VARFÖR NI SKA SKJUTA VARGARNA EGENTLIGEN, DE ÄR FINA OCH STOLTA DJUR SOM INTE FINNS SÅ MÅNGA UTAV I SVERIGE. OCH JAG VILL INTE SITTA OCH LÄSA I TIDNINGAR ELLER PÅ NÄTET ATT "NU HAR DET SKJUTITS UNGEFÄR 15 VARGAR UNDER DECEMBER OCH NOVEMBER OCH DET KOMMER ATT SKJUTAS FLERA..."
  OM JAG SKA VARA ÄRLIG SÅ SKA NI INTE SKJUTA FLERA DJUR BARA FÖR ATT DET ÄR ETT NÖJE FÖR ER ATT DÖDA OSKYLDIGA DJUR BARA FÖR ATT DET ÄR JAKT SÄSONG....

  OCH NI BORDE FAKTISKT SKÄMMAS ÖVER SÅDANT, FÖR ATT NI SKJUTER OSKYLDIGA DJUR SOM INTE KAN FÖRSVARA SIG SJÄLVA NÄR NI SÄTTER EN KULA I DOM, OCH ATT DET ÄR MORD (TYCKER JAG).
  DET SKULLE PRECIS VARA SAMMA SAK SOM ATT JAG SKULLE GÅ OCH SKJUTA ERANS HUNDAR/HUSDJUR T.EX. BARA FÖR ATT DEN "GRÄVDE I MIN TRÄDGÅRD" ELLER FÖR ATT DET ÄR ETT NÖJE FÖR MIG ATT SKJUTA HUR SOM HELST PÅ OSKYLDIGA DJUR SOM ÄR FÖRSVARSLÖSA.........

  OCH OM JAG FÅR SYN PÅ SÅNT NÄRA MIG SÅ LÄR JAG STÄLLA INFÖRSVARS TILL DET OCH SKÄLLA UT ER OCH SKYDDA DE STARCKAS DJUREN SOM NI DÖDAR....

  HATAR SÅDANA MÄNNISKOR SOM NI SOM SKA SKJUTA OCH DÖDA DJUR BARA FÖR ETT NÖJE OCH FÖR ATT DET ÄR JAKT SÄSONG.
  P.S VARGAR ÄR NÅGOT SOM VI BORDE VARA STOLTA ÖVER ATT HA HÄR I SVERIGE EFTERSOM ATT DE ÄR FINA DJUR OCH VARGEN ÄR FRILYST I SVERIGE.

  OCH FRILYST BETYDER ATT MAN INTE FÅR DÖDA NÅTT DJUR ALLS FÖR ATT DET FINNS ETT LITET ANTAL AV DEN SORTEN OM NI INTE VISSTE DET.

  //EN TJEJ SOM TÄNKER OCH BRYR SIG OM VÄRLDENS DJUR MEN MEST SVERIGES DJUR, SPECIELLT OM VARGAR, LO, JÄRVA, ÄLG, M.M. MEN ALLRA MEST OM VARGEN SOM ÄR FRILYST........

  SvaraRadera
 2. Jag tycker människan borde skjutas istället. Vi har ingen rätt att skjuta djur eftersom dom var här innan oss. Dom har inte gjort oss något. Inte om vi har gått in på deras revir eller nåt. Kanske det är jobbigt att en hund eller husdjur dör. Men m ni vet att det finns vargar i närheten gör något åt det!

  SvaraRadera