23 januari 2011

Demokratisk evolution eller samhällelig harakiri

Magnus Linton
Magnus Linton har skrivit en utmärkt bloggartikel med titeln Moderat metamorfos som handlar om Moderaternas framgångsrecept.

De huvudsakliga ingredienserna heter enligt Schlingmann psykologi och lingvistik och det visar sig i det politiska arbetet. Reklamen regerar. Den ihåliga propagandan är kung. Alltså förändring på ytan, inte i djupet. Ytlighetens förbannelse. Den största kompetensen hos sådana som Reinfeldt och Borg ligger alltså i deras retorik. Det är genomskinligt, halt och lika kallt som den påstådda ombesörjelsen av utanförskapet. Isande vindar drar genom landet.
Carl "Lundin Oil" Bildt
Kännetecknande är Tobias Billströms monotona vägran att förklara hur saker egentligen ligger till med hens och Bildts samtal med USA:s ambassadör för fyra år sedan där irakier som folkgrupp förtalades (se exempelvis Youtube, DN, Aftonbladet). Givetvis skäms hen. Givetvis har hen gjort fel. Strategin är att försöka dribbla bort frågan och slippa ta ansvar.

Tobias "Substans" Billström
Vad det politiska systemet idag verkligen saknar är ärlighet, rättframhet, solidariet, integritet och mod. Istället dryper arenan av floskler, lögner, egocentrism, opportunism och feghet. Vi är många som reagerar på det här och därför har jag startat en gemenskapsida på Facebook som heter Demokratisk evolution. Den sidan handlar just om att politiken borde baseras på ärlighet istället för manipulation och att det även är en strategiskt riktig väg att gå.

Visst är regeringen korrupt, men det var ungefär lika illa på sossarnas tid mot och under 2000-talet. Tillväxtkrav, konsumtionshets och avsaknad av generell livsrespekt. Hyckleri och maktfullkomlighet är utbrett. Dagens borgerliga nedmontering av välfärden ger vissa kortsiktiga BNP-effekter, men sannolikt har Sveriges "starka" ekonomi mer att göra med att Sverige står utanför EMU. Som vanligt tar politikerna åt sig äran, men de facto så misshandlar Alliansen Sveriges ekonomi såväl nationellt som regionalt och lokalt. För att inte tala om hur mycket stryk naturen och de utsatta får ta.

Sverige har ingen tigerekonomi. Det vi lever i är en ballongekonomi, liksom för alla andra "utvecklade" ekonomier i världen idag. Vår livsstil i väst/nord är helt ohållbar. Våra ekonomier behöver minska i omfång och landa i ett balanserat tillstånd (steady state) som givetvis inrymmer dynamik. När det gäller U-länder så behöver deras ekonomier växa för att kunna tillgodose grundläggande behov, men sedan klinga av och landa på samma nivå som det balanserade tillstånd som utmålades ovan. Såväl globalt som lokalt behövs jämvikt och rättvisa, vilket således handlar om ordentlig fördelningspolitik.

Det här handlar egentligen mycket om grundvärderingar. Vi behöver sluta mäta oss själva och varandra utifrån materialistiska måttstockar. Vi behöver inse att det finns långt större rikedom i social närvaro, kultur, hälsa och medvetenhet än i att äga så mycket pengar och prylar som möjligt.

Rättvisa vore att regeringens representanter får pröva på Fas 3 i praktiken. Det är de givetvis för fina och trygga för. De riskerar ingenting.

Maktens idoler?
Reinfeldt och Borg anses av många vara kompetenta, men enligt min mening på ungefär samma vis som kejsaren Palpatine och Darth Vader är det i Star Wars. Dessa figurer byggde synnerligen effektivt sitt imperium, men det betyder inte att det var särskilt vackert eller önskvärt för någon annan än dem själva. Moderaterna är ett arbetarparti på ungefär samma vis som statare och trälar var arbetare. I bästa fall är de ett arbetsgivarparti. Sannolikt är de blott en tafflig vi-gör-våra-redan-snuskigt-rika-polare-ännu-rikare-klubb.

När det gäller dagens bedrivna politik så är jag upprörd och reagerar. Det handlar dock inte om "moderat" eller "sosse". Det handlar om samhällseffekter. Vart är vi på väg? Uppenbarligen ner i avgrundsgrytan. Vi kan ändra riktning och promenera till skogsgläntan och må bra istället för att begå samhällelig harakiri. Vi väljer.

Vi kan bättre.

2 kommentarer: