3 februari 2014

Spärr för kommuner på gång

Kollade på Valmyndighetens hemsida och såg att regeringen tydligen lämnat en proposition i höstas om att införa en småpartispärr även på kommunal nivå. Idag finns ingen spärr för kommuner, men dock 3 % av rösterna för landstingsnivå och 4 % på riks. Förslaget sammanfattas där med följande:


Kan ju säga att jag tycker att våra ledande "representanter" (d v s regeringen) är kompletta idioter. Eller, det är fel uttryckt. De är smarta, men för jävliga. Vi behöver inte någon två-parti-stat à la USA. Vi behöver diskussion, medvetandegörande och ett schysstare politiskt klimat. Om diverse subversiva avarter kommer fram och får mandat, so what?

Det är väl bara bra att släpa fram skiten i ljuset och genomlysa det? På samma gång skulle vi också få små, men bra rörelser representerade. Folk skulle våga rösta mer med hjärtat och hjärnan, än valstrategiskt vilken färg det "måste" bli på regeringen. Är säker på att de demokratiska valen skulle bli avsevärt mycket intressantare för de röstberättigande och demokratin skulle stärkas.

Ahh, just det, det är ju där skon klämmer. De stora partierna tjänar förstås något gruvligt på dessa småpartispärrar. I synnerhet Moderaterna och Socialdemokraterna. Och de vill ju gärna slippa konkurrens i så stor utsträckning som möjligt. Och helst även slippa hantera en jobbig, ifrågasättande befolkning.

Bättre för makten är att vi stressar runt i ekorrhjulen och försöker få dem att snurra allt snabbare i en absurd ekonomisk bubbla som aldrig någonsin kan bli hållbar. Så kontrolleras människan. Om hen tillåter det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar