4 december 2010

Filmtips

Här kommer några filmrekommendationer, främst inriktade på dokumentärer eller dokumentärliknande filmer.

"Only the small secrets need to be protected. The big ones are kept secret by public incredulity."
- Marshall McLuhan, media guru
Häromdagen såg jag Zeitgeist: The Movie. Det tog mig bara 2-3 år och flera tips senare. Hur som helst, trots den på ytan konspirationsteoretiska tonen, så tycker jag att filmen bär tätt hela vägen och faktiskt snarast syns logisk med tanke på hur världen ser ut idag.

Faktum är att bevisbördan nog i första hand bör ligga på de som är måltavla för filmen och deras perspektivs företrädare, än hos de som har gjort filmen och deras perspektivs företrädare.

 

Filmen finns att se på eller ladda ner gratis via den officiella hemsidan. Copyleft med andra ord. Gjord för att vi ska vakna, inte för att tjäna pengar på oss. Ger spontant lite mer soliditet redan i utgångsläget, tycker jag.

 

Sedan vill jag tipsa om Surplus: Terrorized into being consumers, som är ett slags politiskt konstprojekt som har liknats vid en blandning mellan dokumentär och musikvideo. Liksom namnet antyder bär filmen fram ett konsumtionskritiskt perspektiv.

 

Dokumentären Det dolda priset är mer rak på sak och tar upp de sjuka strukturerna när det gäller produktion och avfallshantering av våra mobiltelefoner. Ett pris vi nog helst inte vill kännas vid och som dessutom endast är ett litet snitt av västs ekonomiska imperialism.

 

Såg för en tid sedan Into the Wild och det är en tragisk film som ändå är upplyftande. Det tragiska består i att huvudpersonen ju dör, vilket knappast kan sägas vara särskilt framgångsrikt. Ytligt så går det att tolka hens livsstilsval som ett misslyckande.

 

Jag tycker att det upplyftande ligger i den underliggande diskussionen av konsumtionskritik och att Chris verkligen framför relevant kritik som är värd att ta till sig eller åtminstone seriöst reflektera över. Har du inte sett filmen ännu, så gör det.


En annan dokumentär som jag såg ungefär när den kom ut 2004 är Super Size Me. Här är det inte pseudovetenskaplig djurförsöksforskning som ligger uppe för granskning, utan ett reellt fall med en människa som väljer att varje dag enbart äta på McDonalds samt dra ner på sin motion till den genomsnittliga amerikanens nivå. Effekterna på kroppen är dramatiska och upplysande.

 

Trots att det statistiska underlaget för experimentet inte kan sägas vara vetenskapligt tillräckligt, så är upplägg och resultat av experimentet snarare mer relevant vetenskap än alla djurförsök i världen. Det vi ser är tydliga effekter av metabolismen hos en individ som är ett människodjur, ja, en samhällsvarelse som du och jag. Slutsatserna från filmen får nog lov att sägas vara generella samband för oss som art.

 

Anledningen till varför den slutsatsen kan dras är givetvis att det går att titta på fetmans och ohälsans utbredning i samhället, vilket har en nära korrelation till just det som filmen tar upp. Validiteten kan därmed sägas vara mycket god.


En riktigt kul film är The Yes Men, som går ut på att två politiska aktivister imiterar mäktiga eller inflytelserika personer och kommer in på exempelvis konferenser och TV-nyheter. Det finns ett släktskap till exempelvis Sacha Baron Cohens produktion, där det handlar om att ta sig an någons perspektiv och förstora dessa. Intressant nog brukar folk snarare tacksamt följa med och ge fritt utlopp för sina absurda idéer.Slutligen vill jag därför rekommendera just Sacha Baron Cohens Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. En del verkar vilja avfärda filmen som irrelevant buskiskomik, där betoning är just på lättsam förnöjelse. Det tycker jag är en synnerligen ytlig tolkning.


Vad jag tolkar så går budskapet långt mycket djupare än så. Målet för kritiken är hyckleri, homofobi, rasism, antisemitism, nationalism och fördomar överlag. Metoden är som sagt att folk får chans att ställas inför sina egna fördomar för att reagera eller inte reagera på dessa, där de oftast slappnar av och ger utlopp för vad de verkligen tycker och tänker.

1 kommentar:

  1. Håller med, gällande de filmer jag har sett! (Zeitgeist, Supersize Me, Borat samt bitar ur The Yes Men...) Jag väntade också länge och väl med att se Zeitgeist, men direkt när jag hade sett den tog jag också itu med uppföljaren, Zeitgeist: Addendum. Väldigt värt!

    SvaraRadera