20 april 2011

Det mytiska varghatet

På vägen att hämta mitt barn Artíga från förskolan häromdagen läste jag i tidningen Metro om en vargkonfrontation utanför Norrtälje norr om Stockholm. Artikeln var inte helt obalanserad, men kan ändå sammanfattas med citatet "kvinna med litet barn utsattes för vargattack". Det låter onekligen som att stora stygga vargen varit framme.

Det går att läsa in lite andra aspekter mellan raderna. Jag lyfter delvis sådant i insändaren jag skrev och skickade till Metro på kvällen samma dag. Metro tog in någon annans insändare om saken 20 april. Dagen efter skickade jag iväg texten till ett antal andra tidningar genom insändarservice på befria.nu. Den som ser insändaren i tryck någonstans får väldigt gärna lämna en kommentar här på sidan.

Publicerad
23/4 Kristiandstadsbladet
Det mytiska varghatet

I en artikel i Metro 18 april luftades på bästa plats lite klassiskt härligt varghat. Det är förstås lätt att sitta på en fyrhjulig motorcykel från Yamaha och leka macho. Piotr menar att "vargarna anföll människor". Piotrs sambo stötte nämligen på två vargar och deras hund blev fångad och ihjälbiten. Ingen människa kom dock till skada. Det är snarare tydligt att de två vargarna försvarade sitt revir och endast attackerade en lösgående släkting.

Vi kan fråga oss hur verkligheten egentligen ser ut? I Sverige mördas varje år 100 till 170 människor och 60 000 misshandlas. De senaste 15 åren har i genomsnitt 400 människor dött och 9 000 skadats i trafikolyckor årligen. Det verkar alltså mer rimligt att på den här grunden förbjuda biltrafik än att utrota varg.

Artikeln berör främst den stackars hund som fick sätta livet till. Att vargen är farlig för hundar är också ett argument som jägarna gärna framför. Under 2010 dog 17 jakthundar av möte med varg. Det är emellertid särskilt intressant att det under perioden 2000-2006 dog eller skadades ungefär 14 500 jakthundar, eller med andra ord 2 400 varje år. Fler jakthundar dör också av vådaskott från jägarna själva än från konfrontation med rovdjur. Det är talande.

Hur ser det ut för vargen då? 10-15 % av vargpopulationen skjuts av i licensjakterna. Ett evolutionsbiologiskt högst tveksamt tilltag. Utöver skyddsjakt, så dödades det i år 19 vargar i en jakt som omfattade över 18 000 jägare. I fjol deltog över 10 000 jägare för att döda 28 vargar, vilket för övrigt var en individ mer än vad tilldelningen tillät. Det är 400-900 jägare per varg. En lynchmobb av rang.

Joakim Pihlstrand-Trulp
Skickad 18/4 till Metro samt 19/4 till Aftonbladet, Alingsås Tidning, Arbetarbladet, Arboga Tidning, Arvika Nyheter, Avesta Tidning, Bärgslagsbladet, Barometern Oskarshamns-Tidningen, Bergslagsposten, Blekinge Läns Tidning, Blekinge Posten, Bohusläningen, Borås Tidning, Borlänge Tidning, Dagbladet Nya Samhället, Dagen, Dagens Nyheter, Dala-Demokraten, Dalarnas Tidningar, Dalslänningen, Elfsborgs Läns Allehanda, Enköpings-Posten, Eskilstuna Kuriren, ETC.se, Expressen, Fagersta-Posten, Falköpings Tidning, Filipstads Tidning, Flamman, Folkbladet, Folket Morgontidningen, Fria Tidningar, Göteborgs-Posten, Gefle Dagblad, Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar, GT, Hallands Nyheter, Hallandsposten, Haparandabladet, helahälsningland.se, Helsingborgs Dagblad, Hjo Tidning, Hudiksvalls Tidning, Hufvudstadsbladet, Jönköpings-Posten, Jakobstads Tidning, Karlskoga Kuriren, Karlskoga Tidning, Katrineholms-Kuriren, Kinda-Posten, Kristianstadsbladet, Kvällsposten, Länstidningen Östersund, Länstidningen Södertälje, Laholms Tidning, Lidingö Tidning, Ljusdals-Posten, Ljusnan, Lysekilsposten, Mariestads-Tidningen, Metro, Motala & Vadstena Tidning, Nerikes Allehanda, Norra Halland, Norra Skåne, Norra Västerbotten, Norrbottens-Kuriren, Norrköpings Tidningar, Norrländska Socialdemokraten, Norrtelje Tidning, Nya Kristinehamns Posten, Nya Lidköpings-Tidningen, Nya Wermlands-Tidningen, Nynäshamns Posten, Piteå-Tidningen, Provinstidningen Dalsland, Södermanlands Nyheter, Säffle-Tidningen, Sala Allehanda, Sigtunabygden.se, Skärgården, Skånska Dagbladet, Skaraborgs Allehanda, Skaraborgs Läns Tidning, Smålänningen, Smålands-Tidningen, Smålandsposten, Stockholm City, Sundsvalls Tidning, Svenska Dagbladet, Sydöstra Sveriges Dagblad, Sydsvenska Dagbladet, Täby Danderyd Tidningen, Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, Tidningen Härjedalen, Trelleborgs Allehanda, Trollhättans Tidning, Ulricehamns Tidning, Upsala Nya Tidning, Världen idag, Värmlands Folkblad, Värnamo Nyheter, Västerbottens Folkblad, Västerbottens-Kuriren, Västerviks-Tidning, Vasabladet, Vestmanlands Läns Tidning, Vimmerby Tidning, Ystads Allehanda, Åbo Underrättelser, Åland, Ölandsbladet, Örebro-Kuriren, Östersunds-Posten, Östgöta Correspondenten, Östgöten och Östra Småland.

10 kommentarer:

 1. Tänka sig att jag bott i detta revir i nästan hela mitt liv.

  SvaraRadera
 2. Jag följer med intresse två frågor, varg och kärnkraft.
  Få får se en vild varg under sin livstid. Kärnkraften ger oss varje dag ljus, TV, varm mat och mycket annat.
  Kärnkraften är nationalekonomiskt en faktor tusen viktigare än vargen.
  Kärnkraft dödar tusentals gånger fler människor än vargar.
  Åsikterna är polariserade. Bland de vars åsikter märks förefaller fler vargar och ingen kärnkraft ofta sammanfalla. Nedtrappning av debattklimatet inom överskådlig framtid ter sig osannolik.

  Vargantalet kan sänkas godtyckligt eller ökas med 20 % på ett år med tekniskt enkelt genomförbara åtgärder och man kan lätt byta färdriktning nästa år. För kärnkraften är beslutskonsekvenser mycket omfattande och dimensioneringen tar decennier att ändra och har konsekvenser sekler framåt.

  Varg är symbol för otämjd natur. Kärnkraft är symbol för högteknologisk civilisation.

  Båda får stor uppmärksamhet i media. Jag sökte varg och kärnkraft på DN, SvD, Newsmill och Googles och fick ungefär lika många träffar.

  Det ter sig ologiskt att varg betraktas som en lika viktig framtidsfråga som kärnkraft, men skallet från vildmarken verkar påverka oss.

  SvaraRadera
 3. Dogge: Reviret är inte så gammalt. Jag gissar att du är glad för vargen. Det vore tragiskt om det landade i skyddsjakt.

  DagL: Så sant. Kärnkraften och energipolitiken är för vårt samhälle en viktigare och mer central frågeställning.

  Biologisk mångfald och ekosystemens stabilitet är dock knappast egentligen en mindre viktig fråga i stort.

  Nu hänger inte den biologiska mångfalden på vargens existens, men det är en del i helheten. Rovdjur är avgörande för näringsväven. Och vargen är en många gånger bättre naturvårdare än Sveriges samlade och skjutglada jägarkår.

  På samma vis hänger förresten inte heller Sveriges framtid och energiförsörjning på kärnkraften. Det kanske är mer analogt än vi först tror?

  Vi behöver biologisk mångfald för att kunna överleva. Vi kan omsätta mindre energi och leva bättre.

  SvaraRadera
 4. Absolut! En bekant som själv har får och som bor i reviret fick sitt vargstängsel sönderkört av jägarna. Säger en lite om en del invånarna. Både jag och min bekant tycker det är jättekul!

  SvaraRadera
 5. En sak som aldrig nämns i debatten är det faktum att det inte alls är konstigt att vargar dödar hundar. Hundar och vargar har många skillnader men också många likheter. Det är sannolikt att vargar och hundar ser på varandra som samma art. Hundar kan vara mycket våldsamma mot varandra och det är inte helt ovanligt att hundar biter ihjäl varandra. Har man hund är det sannolikt att den blir utsatt för åtminstone en rejäl attack från en annan hund under sin livstid, en attack som skulle kunna sluta med dödlig utgång även om den oftast inte gör det (eftersom att hundägare ingriper i tid osv.)
  Jag läste någonstans att den vanligaste dödsorsaken bland vargar är att bli dödad av en annan varg. Jag är ingen vargexpert så jag vet inte om det är sant, men efter det jag vet om hundar tycker jag det låter troligt. En gammal och sjuk varg har svårare att försvara sig vid en attack från en annan varg, så dom kanske sällan hinner dö av sjukdom eller svält.

  Så att en varg dödar en hund är väl ungefär en lika stor skandal som att en hund dödar en annan hund. Det blir så konstigt om vargar inte får finnas för att dom dödar hundar. Hur ska vi göra med hundar då? Dom dödar också hundar.

  SvaraRadera
 6. Dogge: Körde de alltså sönder vargstängslet på pin kiv? För att de hatar varg? Fanatiskt?

  Tillåter mig några sköna svordomar: Vilka nedrans infantila jubelidioter! Satans menlösa jägarfascister!

  Sådärja. Nu känns det lite bättre. ;-)

  Anja: Visst är det så. Hunden i artikeln hölls lös på vårkanten i konflikt med lagen och naturdjurens fortplantningsperioder. Det avfärdas dock polisen med att "lagen är för luddigt skriven" som alltså väljer att avstå från att gå vidare till åtal.

  Undrar hur det ser ut med frågan om skyddsjakt dock. Den som vet får gärna underrätta oss andra.

  SvaraRadera
 7. De hade antagligen kedjat fast stängslet med en bil och dragit upp allt, man så bil spår och en jägarkarta ;) Håller bara med :)

  SvaraRadera
 8. Hmm, frågan är om det är värt att bli kreativ? ;-)

  SvaraRadera
 9. Ett problem med att jämföra statistik över trafikolyckor eller människors våld mot varandra är att nästan alla är överens om att trafiken i alla sina aspekter är nödvändig för inte bara vårt land utan även vår civilisation, samt att det inte är realistiskt att alla människor isolerar sig från varandra i syfte att undvika våld. Varg, däremot, är något som många tycker att vi kan klara oss utan. Och till viss del stämmer det: jag vill hellre ha en natur där det finns toppredatorer utöver människor men vår civilisation och vår överlevnad hänger inte på detta. Därför blir jämförelsen delvis irrelevant.

  Under den debatt som blossat upp efter hundattacken i rialareviret har jag från vargkramarsidan saknat argument som jämför riskerna med vargen, inte mot människans egna effekter, utan mot andra djur.
  Som bekant har ingen vargattack mot människor dokumenterats efter 1821 (om jag minns årtalet rätt). Björn har däremot attackerat människor med dödlig utgång 2007, 2004 och 1998, ändå upprörs allmänheten inte över en björnstam som räknas i tusental. Huggorm är ännu farligare räknat i antal dödsfall, och bin och getingar är kanske dödligast av alla. Vargskräcken blir irrationell i jämförelse med andra djurs farlighet.
  Ska vi ta och jämföra vargen mot tamhundar? Har inte någon statistik på det, men jag skulle tro att hundattacker mot människor, tamboskap och andra hundar är relativt vanliga. För att inte tala om hur många människor och jakthundar som vådaskjuts av jägare...
  Som en anekdot ur verkligheten kan jag nämna att det inte var gråben utan en pudel som rev ihjäl morföräldrarnas får för några år sedan.

  /Slaget

  SvaraRadera
 10. När det kom till fårbonden som fick sina vargstängsel saboterade av jägare var hennes egen tes (enligt en artikel jag läste i dn, tror jag att det var) att sabotaget var en markering mot henne för att hon öppet tog parti för vargen. Det låter inte som pin kiv i mina öron, utan snarare som en maktdemonstration eller ett hot.

  /Slaget

  SvaraRadera