5 april 2011

Moderata papegojsjukan

Ah, den moderata papegojsjukan sprider sig! Kanske dags att koppla in Smittskyddsinstitutet? Ser ut som att vi börjar få en epidemi för handen.

Tesen utvecklas och beskrivs i det här radioinslaget i Tankesmedjan i P3.

Ni minns väl Tobias Billström (M) och ingen kommentar av tredjepartsuppteckningar (som egentligen var förstapartserfarenheter) 53 gånger på raken?

Sofia Arkelsten blev moderaternas partisekreterare 1 okt 2010
Nu har liknande symptom åter kunnat skönjas bland den mörkblå parnassen. Intervjuaren Thomas Ramberg försökte i Ekots lördagsintervju (19/3) bland annat få svar från Sofia Arkelsten (M) om korruptionsskandalen som gällde exempelvis bjudresan från Shell. Något jag tog upp tidigare här på bloggen.

Svaret blev "jag har en annan roll nu" på repeat. Arkelsten verkar mest inställd på att rätta Ramberg, vända fram och tillbaka på frågeställningar och glida undan obekväma frågor. Det är hen inte ensam om. Och inte Billström heller. Det verkar vara en centralt tillsatt nyckelingrediens i moderaternas retoriska strategi. Samtidigt så är det klart att det kan vara svårt att "hänga med hela varvet" när det "låter som 'Så ska det låta' ".

Eller, för att avsluta med ett citat ur nämnda lördagsintervju:
- Om ett stort företag, eller lobbyorganisation, idag vill bjuda dig på ett seminarium som du tycker är intressant. Du får flyg dit, du får hotell och mat bekostat. Hur skulle partisekreteraren Sofia Arkelsten hantera det? Vad skulle du svara då?

- Jag har ju inte tidigare varit på någonting som jag har blivit bjuden på, utan jag har ju deltagit i seminariet och fått omkostnader betalda.

3 kommentarer:

 1. Avsaknad av verklig integritet! Egentligen helt meningslöst att prata med sådana människor.

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt inlägg! Jag lyssnade på samma intervju och tänkte ett inlägg på min blogg med i stort sett exakt samma innehåll som du gjort!

  Det enda som jag också hade tänkt ta upp är hur i hela fridens namn moderaterna har resonerat när de satte Sofia på partisekreterarposten. Hon kan ju ingen som helst förmåga att prata sig ur besvärliga frågeställningar. Gång på gång trasslar hon in sig och går in i obekväm försvarsställning och låter mer som en oerfaren gymnasist som grillas av en erfaren intervjuare. Sofia har ingen som helst förmåga att skaka av sig och ta kommandot i intervjun!

  I samband med bjudresan läste jag hennes blogg - något ytligare och längre från politiken har jag sällan läst av en toppolitiker!

  SvaraRadera
 3. Tack för kommentarer!

  Openid, du får gärna använda texten efter gottfinnande eller enbart hänvisa.

  Arkelsten är väl inte den skarpaste kniven i lådan, men maktposition har hen ju lyckats uppnå. Spelad dumhet eller symptomatiskt för maktens strukturer?

  Moderaterna är bäst, men egentligen så avspeglar ju det här en slags generell politikersjuka som är synnerligen obehaglig och nedslående.

  SvaraRadera