6 november 2011

EU-demokrati?

Läste precis en verkligt bra krönika i SvD om den rådande ekonomiska krisen, EMU och EU:s demokratiska underskott.

Andreas Cervenka menar klarsynt att:
Under de senaste tre åren har EU börjat framstå mer som en hemlighetsfull hedgefond än ett politiskt projekt. De stora strategierna har dragits upp i en snäv krets av utvalda statschefer och tjänstemän från centralbanken ECB och internationella valutafonden IMF.
Det är väl förvisso snarare något som fortgått med önskvärd tydlighet de senaste 30-40 åren? Alltså alltsedan EU-processen tog steget från en kol- och stålunion till att få ordentlig fart på 70-talet till den gemensamma marknadens lov. En process understödd och styrd av Europas storkapitalister, naturligtvis med sin egen makt- och kapitalsituation i första rummet.

6 kommentarer:

  1. Bra. Anmärkningsvärt att detta kan publiceras i SvD ?
    Eric

    SvaraRadera
  2. Men vi vill fortfarande ha en iPhone och en dator för att kunna arbeta emot denna hemliga klubba av maktmissbrukarna, och så klart för den goda sakens skull.

    En viss procent av våra löner går direkt in till "Marknaden" i form av aktiefonder.

    Till och med Kynna springer runt med en GPS-sändare.

    Så vilka är "systemet"?

    SvaraRadera
  3. Jag har varken iPhone eller lön.

    Kynna har inte valt GPS-sändare, utan det har mänskliga maktanspråk gjort. Möjligen med en liten bisats av forskningsanspråk.

    Givetvis är vi alla en del av systemet, men somliga är det mer än andra.

    För min del verkar jag så mycket jag kan för att förändra dagens negativt orienterade kapitalism till något som fungerar och inte är framtidsfarligt.

    SvaraRadera
  4. Visst är det imponerande, Eric? En sådan krönika. I SvD. Härligt att se! :-)

    SvaraRadera
  5. Men vi måste fortfarande vara tydliga med vad systemet egentligen är. Giriga är även de som inte styr eller är rika...

    SvaraRadera
  6. Självfallet, men systemet handlar inte bara om girighet. Det handlar om vilka möjligheter och begränsningar som ges. Det handlar också om makt.

    Vi behöver stora förändringar för att klara av nutidens och framtidens utmaningar. Förändringar som många gånger kan göra "ont" men är nödvändiga. Blir en svår nöt i dagens neoliberala, avpolitiserade, marknadsanpassade och individualiserade verklighet.

    SvaraRadera