4 november 2011

Vargen Kynna kan få överleva

Idag går tiden för skyddsjakt på vargen Kynna ut. Såg dessutom på en blogg en riktigt god nyhet för alla oss som engagerat oss för Kynna, som för tillfället håller till i Kronobergs län och för två veckor sedan blivit utlyst för skyddsjakt. Den 3:e november tog hen sig ut från det område där skyddsjakt är tillåten.

Kartan till höger visar skyddsjaktsområdet med Kynnas position markerad med rött fält. Nästa karta visar sedan det röda fältet i förstoring, vilket är en kvadratmilstor fyrkant inom vilken Kynna befann sig kl 8 på torsdagsmorgonen.

I onsdags så sköt en jägare efter Kynna runt lunch, men missade. Förmodligen blev Kynna alltså skrämd och sprang ut ur jaktskyddsområdet, varmed den lagliga jakten på Kynna kan anses över för den här gången. Det var högst oväntat med tanke på att Kynna är försedd med sändare.

På tisdag kommer nytt beslut att tas om Skyddsjakt. Länsstyrelsen i Kronoberg förordar ny skyddsjakt med hänvisning till fårägarna, medan Länsstyrelsen i Skåne verkar agera mer rationellt och anser att Kynna är genetiskt värdefull och att det i första hand är en fråga om stängsling, vilket går att läsa om här.

Uppdatering: Skyddsjakten är härmed officiellt inställd och Naturvårdsverket ska ta beslut tidigast på måndag om förlängning av skyddsjakten.

3 kommentarer:

 1. hejja hejja Kynna!
  Konstigt att det är alla fårägare som blir drabbad, dags att se över deras djurhållning kanske. Här där jag bor (Gästrikland) har det nyligen blivit två får attacker av varg. Men jag tycker inte att det är så konstigt då stacketen ser ut som garn och dem går oskyddat på en åker.. Kanske någo att fundera på..
  // Carro

  SvaraRadera
 2. Hej Trulpen jag har skrivit två gånger förut till dig och du verkade läsa och reflektera och gör det igen nu eftersom jag Kynna inspirerade mig att skriva en debattartikel och jag har två bloggsidor med beröring till henne
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=485588

  http://vargdag.wordpress.com/2011/10/14/vargsemantik-och-naturvardsverkets-jakt-pa-genetiskt-vardefulla-vargar/
  http://vargdag.wordpress.com/2011/10/18/naturvardsverkets-skyddsjakt-2011-och-dess-effekt-pa-inaveln/

  SvaraRadera
 3. Carolin, iakttagelsen om stängsel är huvudet på spiken. Somliga djurhållare stängslar. Andra är väl för lata, dumma, "fattiga" eller varghatande...

  Dag, tack för länkarna! Jag ska läsa texterna vid tillfälle.

  SvaraRadera