21 november 2011

Carlgren, Guillou och vargen

Skrev inatt klart en debattartikel om Sveriges rovdjurspolitik som nu är ute på kritikrunda bland Gröna partiets aktiva medlemmar.

Läste därför in mig lite extra på ämnet och vill här passa på att ta en liten biopsi på samhällsdebatten. Så här beskrevs det i SvD (28 augusti 2010):
Enligt miljöminister Andreas Carlgren (C) infördes licensjakten definitivt inte i tron att tjuvjakten skulle minska automatiskt.

- Det har hörts i debatten. Själv har jag aldrig trott på det. Men det är en trovärdighetsfråga för jägarna. Nu är det upp till bevis, säger han.
I Naturvårdsverkets rapport 6361 Beslutet om licensjakt på varg 2010 - En processutvärdering med fokus på beredningen av beslutet (maj 2010) sägs det tvärtom på exempelvis sidan 18 att "Regeringen menar också att licensjakt kan bidra till att minska den illegala jakten (prop. 2008/09:210)".

Jag kan konstatera att Jan Guillou inte var inte ute och cyklade i sin kolumn i Aftonbladet, vilket jag i och för sig inte trodde innan heller.

Att skjuta vargen för att bevara den eller bygga Förbifart Stockholm som en miljöhandling är bara några exempel i mängden. Visst har Carlgren ljugit. Ganska ofta också. Möjligen har hen varit tvingad till det av en korrupt regering. Det är svårt att veta eftersom dess representanter så sällan verkar tala klarspråk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar