9 november 2011

Nordea och girighetens hov

Christian "yes! där satt den!" Clausen
Läser lite om det tröttsamma girigknaprandet på Aftonbladet. Nu senast är det som de flesta känner till Nordea som är ute i blåsväder. Jag ska inte dra hela historien, utan det går att på egen hand via länkarna läsa lite om bakgrunden här och här samt VD:n Christian Clausens brev till de anställda.

Det kan även vara intressant att läsa en rättvist bitande artikel om företagsledningens avsaknad av verklighetsförankring, vilket är legio i dessa kretsar (som för övrigt består av en liten klick maktestradörer), samt en artikel som fokuserar på suspekta lägenhetsaffärer i näringsliv och politik. Korruptionens effekter går att läsa in i den här artikeln på samma tema och här är en belysande genomgång av hur och varför om bankernas absurda målsättningar.

Björn Wahlroos,
förnöjsamheten själv
Min kommentar om Christian Clausens brev är att det är fyllt av förväntat kvalificerat och hycklande skiiitprat (för att tala med styrelseordföranden Björn Wahlroos finlandssvenska dialekt). Andra VD:ars fantasilöner och förmåner rättfärdigar inte den här VD:ns dito. Det grundläggande problemet är däremot inte själva Nordea, utan den kapitalistiska kulturen och svågerpolitiken. Det gäller de allra flesta stora banker och företag och även partier. Det är hög tid att rensa upp i träsket genom att bland annat reglera hela finanssektorn ordentligt.

Det är också fint att se att av de 4197 som hittills röstat på frågan "Är Christian Clausens brev tillräckligt för att återskapa förtroendet för honom och Nordea?" på E24:s hemsida, så har 96 % svarat "Nej, absolut inte". Opinionens vindar blåser friskt.

2 kommentarer:

 1. Och notera!
  I sitt brev har han inte med ett ord nämnt att han håller på att avskeda 2000 personer i ett läge med svår arbetsmarknad.
  Hoppas också att Wahlroos snarast byts ut mot någon med omdöme!

  SvaraRadera
 2. Visst är det så. En massa rappakalja om att hen har förtroende. Byråkratens diplomatibjäfs.

  Det är skäligt att undra hur deras verklighetsuppfattning ser ut egentligen? Hur rättfärdigar de egentligen alla sina skeva och korrupta ställningstaganden inför sig själva? Psykologiskt intressant, framtidsfarligt och helt sjukt.

  Provocerande är det. Förbannad blir jag. Tror de flesta vanliga människor tycker på liknande vis. Tycker att det är dags att vi inrättar verklig demokrati i Sverige och passar på att göra upp med näringsliv- och politikertopparna på lite Robin Hood-manér sådär.

  SvaraRadera