25 november 2011

En köpfri dag med Djävulstomten

Jag som Djävulstomte 2004
Foto: Björn Larsson Ask
Nu blir det dags igen. Det var sju år sen sist.

PRESSMEDDELANDE
2011-11-26

En köpfri dag med Djävulstomten - du är mer än dina prylar

Lördagen den 26 november infaller En köpfri dag. En procession av människor nedtyngda av mängder av julklappar kommer att vandra genom Stockholms centrala delar ivrigt pådrivna av en illröd sjungande tomte med horn och svans. Djävulstomten backas upp av en ekokör samt tomtenissar och skogsmullar som informatörer. Manifestationen äger rum för att uppmärksamma människor om överkonsumtionens effekter och är Gröna partiets bidrag till En köpfri dag.

- Vi i västvärlden utgör 20 % av jordens befolkning och står för 80 % av konsumtionen. Om alla på jorden skulle leva som vi i Sverige skulle det behövas 3,4 jordklot och för en amerikansk livsstil skulle det krävas 5,3 jordklot. Vår överkonsumtion medför en destruktiv exploatering av såväl naturresurser som människor. Genom att konsumera mindre kan vi rädda vår miljö och få mer tid över för verklig livskvalitet, säger Joakim Pihlstrand-Trulp, talesperson för Gröna partiet.

En köpfri dag, eller ”Buy Nothing Day” som det heter på engelska, startade 1992 i Kanada och är idag en internationell företeelse. I Sverige och övriga Europa firas En köpfri dag den sista lördagen i november. Valet av datum är på grund av att det är då julhandeln brukar starta, drygt en månad innan julhelgen som blivit konsumtionshysterins högtid och ledstjärna.

Förra året genomfördes En köpfri dag i många svenska städer över hela landet och från hela världen rapporterades miljontals aktiva deltagare. En köpfri dag fokuserar på miljö, lycka och livskvalitet.

- Trots en ständigt ökande så kallad välfärd skrivs det ut allt mer antidepressiva läkemedel. Det gamla talesättet att det inte går att köpa sig lycka är mer aktuellt än någonsin, säger Jakob Rosén, deltagare i teatern.

En köpfri dag vill mana till eftertanke och ge människor en paus från konsumtionstrycket. Att delta i En köpfri dag är enkelt. Det är bara att avstå från att köpa något under lördagsdygnets 24 timmar. Gröna partiet vill med sin symboliska manifestation och teater på ett roligt och djupbottnat sätt uppmärksamma och informera om En köpfri dag och konsumismens verkningar. Samma manifestation planeras på fler orter i landet.

Tid & plats: Deltagarna samlas i Kulturhusets bottenplan från kl 15.30 och rör sig i området Hamngatan och Drottninggatan från kl 16.

För information kontakta:

Joakim Pihlstrand-Trulp, talesperson Gröna partiet, 0736 85 09 00

Jakob Rosén, teaterdeltagare, 0768 24 43 44

1 kommentar:

  1. Kul initiativ! Jag hoppas ni fick stor uppmärksamhet och att iallafall några fick sig en tankeställare! I Växjö var kommersen i full gång som vanligt..känns som en masspsykos i konsumism - människor handlar av bara farten utan eftertanke! Gröna Hälsningar från Anna

    SvaraRadera