9 november 2011

Revolution i tanken

Sorgligt är att se det, men världen går åt skogen. Och det i en skog som tillåts att exploateras sönder och samman. Maktmänniskor håller krampaktigt kvar i sina kapsejsade optimistjollar. Mammon regerar med kall, osynlig hand.

Det behövs en revolution. Låt oss leva revolutionen genom att ta makten över våra liv. Det räcker långt att vägra låta sig reduceras till kund och konsument och ta aktiv ställning mot tillväxtekonomi och kommersialism. Det är ingen omöjlighet. Lycka till!

9 kommentarer:

  1. Löjligt! Vem skall betala för saker som polis, brandkår, ambulans, sjukvård tex om skatteintäkterna blir lägre?

    SvaraRadera
  2. Löjligt?

    Den välfärd som behövs för att täcka våra behov kan betalas genom att resurser hanteras mer rationellt och missbruk av resurser blir lägre. Det är en fråga som är långt större än skatteintäkter. Själva skattebasen kan förresten också omformas, så ditt antagande är egentligen grundlöst.

    Talar du om att tillväxtekonomin är en nödvändighet, så undrar jag på fullt allvar vem det egentligen är som är löjlig.

    Jag tycker att du resonerar utifrån ett klassiskt perspektiv som inte tar hänsyn att samhället mycket väl kan organiseras på andra vis än dagens befintliga strukturer.

    Jag är övertygad om att samhället potentiellt kan fungera långt mycket bättre än vad vi ser idag. Såväl ekonomiskt, socialt som demokratiskt.

    SvaraRadera
  3. Du har rätt för Dig - men över alltihopa "lyser" ju den globala ränte- och penningbluffen, tyvärr tyvärr... :cry:

    SvaraRadera
  4. Visst är det så. Men inte ens den är någon naturlag. ;-)

    SvaraRadera
  5. Joakim,
    Håller med dig. Men det är bra med motstånd: Går det att svara mer konkret hur den välfärd som exemplifieras i frågan skall finansieras om vi alla växlar ner drastiskt (på det sätt som jag förstått att du gjort) ? Eller ska vi avstå även från den allmänt finansierade välfärden ?
    Eric

    SvaraRadera
  6. Absolut, konstruktiv kritik är mer än välkommet. När någon däremot reducerar hela konceptet till "löjligt" utan djupare analys än så, ja, då lackar jag däremot ur en smula. ;-)

    Jag anser att den allmänt finansierade välfärden är en fördel. Den bör snarare utvecklas än avvecklas. Utveckling kan dock i viss mening innebära partiell avveckling, dock aldrig för att ersättas av kommersiella alternativ.

    Att gå in på detaljer sväller snabbt ut, så jag väljer att svara så konkret som möjligt. Nycklar för att hantera välfärden i den typ av ekonomi och verklighet som jag visionerar om är som sagt ett rationellt utnyttjande av resurser.

    Skola och utbildning ska ha människan i fokus och handla om kunskap och personlig utveckling, istället för som idag ett trubbigt sorteringssystem och kall utbildningsindustri.

    Centralt inom vård och omsorg är förebyggande åtgärder, istället för fokus på att rätta till redan uppkomna problem samt underhålla ett tillväxtekonomiskt subsystem.

    När det gäller transporter så har vi ju ett helt sinnessjukt resursslöseri för handen idag. Det är en utmaning, men inte ens i närheten av att vara en omöjlighet, att hitta lösningar som både tillgodoser våra transportbehov och gör dessa behov mer rationella.

    Delvis kan det handla om prisbilder för olika transportslag enligt följden gång - cykel - tåg/färja - buss - bil/flyg i stigande kostnad för brukarna. När det gäller exempelvis kostnadsrelationen mellan bil och flyg så är det väldigt situationsberoende, så det är svårt att här sätta det ena framför det andra. Det jag vet är dock att såväl bil- som flyganvändning bör vara ordentligt mycket dyrare än andra resurssnålare färdmedel.

    Sedan har vi givetvis allt sådant som elektricitet, vatten, utveckling och underhåll av infrastruktur etc. Där gäller samma förhållningssätt av rationell resurshantering som i mycket handlar om nödvändiga behov och sparsamhet, vilket jag hoppas lyfts fram tillräckligt tydligt.

    SvaraRadera
  7. Joakim,
    Jag tycker du författat en klockren vision. Kopierar den för spridning.
    Känns ändå angeläget, utifrån frågan, att borra djupare i frågan om FINANSIERINGEN av den allmänna välfärden. Räcker pengarna ?

    SvaraRadera
  8. Ja, de räcker alla gånger med rätt förutsättningar. Resurshushållsamhet är nyckeln. Sedan krävs med säkerhet också att vi reformerar det ekonomiska systemet exempelvis enligt förslaget Monetative, där bankerna förlorar den penningskapande makten (95-97 % av alla monetära medel i omlopp är digitala) för att ersättas av en oberoende instans som blir en fjärde demokratisk statsmakt.

    SvaraRadera